DECIZII importante luate de Guvern. Florin Cîțu a anunțat când SCAPĂ România de MCV - VIDEO
Premierul Florin Cîţu a anunţat miercuri că Executivul a aprobat Memorandumul privind finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Șeful Guvernului a spus că până la începutul verii secția specială ar trebui desființată, iar modificările legilor justiției, „repararea” lor, să fie deja în Parlament.
Florin Cîțu: „Este un calendar ambiţios, încercăm până în iunie”
„Este un angajament politic al acestei coaliţii şi vom face demersuri prioritare pentru a finaliza Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi, bineînţeles, este vorba despre legislaţia din domeniul Justiţiei.
Acest memorandum arată clar un calendar din partea Guvernului, împreună cu Parlamentul, cu coaliţia din Parlament, pentru a rezolva această problemă.
Este un lucru foarte important, acest Guvern şi-a asumat şi această coaliţie de guvernare şi-a asumat rezolvarea MCV-ului în baza recomandărilor. Este un calendar ambiţios, încercăm până în iunie acest lucru”, a declarat Florin Cîţu la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.
Vicepremierul Dan Barna a prezentat calendarul schimbărilor din Justiție în următoarele șase luni.
„MCV-ul a devenit un fel de Fata Morgana, vorbim mereu despre ea, dar măsurile reale sunt foarte limitate. Prin memorandumul adoptat astăzi la nivelul guvernului, am decis ca până la finalul lunii februarie să avem legislația..., aprobarea de către guvern a legii privind desființarea SIIJ, acelei secții speciale care ne-a creat atâtea probleme și ne-a adus zero beneficii, astfel încât să îndeplinim unul dintre angajamentele foarte clare și dintre solicitările foarte clare venite de la nivel european.
De asemenea, ne propunem ca, până la finalul lunii aprilie, la nivelul guvernului cel puțin, să fie adoptată legislația privind repararea legilor justiției și trimiterea în Parlament pentru a putea avea acolo, sperăm noi, o procedură de urgență prin care să îndeplinim și acele solicitări ale Comisiei Europene, recomandările Comisiei de la Veneția, recomandările și solicitările GRECO, astfel încât MCV-ul, ridicarea MCV-ului să devină o realitate pentru România, pentru că acest guvern are printre obiectivele programul de guvernare exact acest lucru și este un pas necesar și spun obligatoriu în ceea ce privește cealaltă așteptare importantă, respectiv partea de Schengen”, a declarat Barna.
***
MCV se va încheia „atunci când vor fi îndeplinite în mod satisfăcător toate obiectivele de referință aplicabile României”. În ultimii trei ani, CE a formulat 20 de recomandări pentru România.
În ultimul raport pe MCV, în octombrie 2019, Comisia Europeană a precizat că lupta anticorupție a scăzut foarte mult, iar activitatea DNA este într-un declin. În raport se face un bilanț al evoluției situației din luna noiembrie 2018 până în octombrie 2019, despre reforma sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției. România nu a pus în aplicare recomandările suplimentare formulate în noiembrie 2018.
În noiembrie 2017, Comisia a constatat că se realizaseră progrese cu privire la o serie de recomandări, dar a remarcat și o încetinire a ritmului reformelor în cursul anului 2017. În raportul său din noiembrie 2018, Comisia concluziona că situația evoluase de așa natură încât ireversibilitatea progreselor realizate fusese pusă sub semnul întrebării. Drept urmare, cele douăsprezece recomandări din raportul din ianuarie 2017 nu au mai fost considerate suficiente pentru încheierea MCV și au fost formulate opt recomandări suplimentare.
Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile susținute ale României de a-și reforma sistemul judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției și a fost expresia angajamentului comun al statului român și al UE în acest sens.