Decizie majoră luată luni de BNR. Ce se întâmplă cu cursul leu-EURO
Banca Naţională a luat o decizie surprinzătoare, care ar putea afecta cursul valutar, dar care va avea efecte şi la nivelul ROBOR. BNR a injectat în piaţă o sumă uriaşă de lei.
BNR le-a dat băncilor 16,6 mld. lei în cea de-a doua operaţiune repo organizată în luna octombrie şi cea de-a opta din acest an, tranzacţie prin care banca centrală achiziţionează temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit oferindu-le în schimb lichiditate.
Aceasta reprezintă cea mai mare sumă oferită de BNR în ultimii cinci ani, în timp ce la nivelul sumelor adjudecate astăzi a fost atins maximul de după 2001.
Un nivel mai mare al sumelor oferite la repo a fost înregistrat în 2013, când volumele oferite ajungeau la 20.000-30.000, în timp ce sumele adjudecate erau mult mai mici.
BNR a reluat în luna august 2018 injecţiile de lichiditate după o pauză de aproximativ şapte luni, potrivit Ziarului Financiar.
Decizia BNR de a injecta o sumă atât de mare de lei în piaţă va scădea tensiunea de pe ROBOR, care atinsese vineri un nivel record (cotaţia la trei luni), dar a coborât luni cu patru puncte procentuale.
Rămâne de văzut dacă pariul BNR de scădere a ROBOR-ului nu va aduce un nou nivel record la cotaţia monedei EURO. Cursul valutar a stagnat vineri la valoarea de 4,6628 lei/euro, care nu e departe de recordul istoric de 4,6695 lei/euro.