MENIU

Decizie istorică în UE - Multinaționalele, taxate cu cel puțin 15% - Măsura, aplicată în legislație până în 2023

Decizie istorică în UE - Multinaționalele, taxate cu cel puțin 15% - Măsura, aplicată în legislație până în 2023

Inițiativa Bruxelles de a impune o taxare de cel puțin 15 la sută pentru companiile multinaționale și naționale a fost votată. Statele membre au anunțat consensul pe rata minimă de impozitare, ce va fi aplicată la nivel național, în fiecare stat membru UE până la sfârșitul anului 2023. 

Statele membre au ajuns la un acord  pentru a pune în aplicare la nivelul UE componenta de impozitare minimă a reformei OCDE privind impozitarea internațională, anunță Consiliul Uniunii Europene.

Prin acest acord istoric, UE va fi printre primii actori care pun în aplicare reforma fiscală a OCDE. Rata minimă de impozitare de 15% a fost convenită la nivel mondial de 137 de țări.

Ambasadorii statelor membre ale UE au decis să recomande Consiliului să adopte directiva privind Pilonul 2, urmând să fie lansată o procedură scrisă pentru adoptarea formală. Comitetul Reprezentanților Permanenți a obținut luni sprijinul unanim necesar.

Punerea efectivă în aplicare a directivei va limita cursa societăților spre reducerea ratelor de impozitare. Profitul marilor grupuri sau companii multinaționale și naționale cu o cifră de afaceri anuală combinată de cel puțin 750 de milioane de euro va fi impozitat cu minimum 15%. Noile norme vor reduce riscul de erodare a bazei de impozitare și de transfer al profiturilor și vor garanta că cele mai mari grupuri multinaționale plătesc rata minimă convenită la nivel mondial a impozitului pe profit, a transmis forul comunitar.

Profitul multinaționalelor și a companiilor naționale, taxate cu cel puțin 15%

Directiva trebuie să fie transpusă în legislația națională a statelor membre până la finalul anului 2023. Acest lucru va face ca UE să fie în continuare un lider în aplicarea acordului global G20/OCDE privind pilonul 2.

Normele propuse ar urmă să se aplice oricărui grup mare, atât național, cât și internațional, cu o societate-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE.

În cazul în care rata efectivă minimă nu este impusă de țara în care își are sediul o societate supusă unui impozit scăzut, statul membru al societății-mamă trebuie să aplice un impozit complementar.

Propunerea asigură, de asemenea, impozitarea efectivă în situațiile în care societatea-mamă este situată în afara UE într-o țară cu un nivel scăzut de impozitare care nu aplică norme echivalente.

Comisia Europeană salută acordul unanim anunțat aseară de președinția cehă a Consiliului UE, cu privire la un impozit minim global de 15% pentru companii. Această decizie a fost blocată până acum în Consiliul de Miniștri al UE. Propunerea privind o rată minimă efectivă de impozitare pentru marile grupuri multinaționale a venit din partea Comisiei.

„Mesajul nostru este clar: cele mai mari grupuri de corporații, multinaționale sau naționale, vor trebui să plătească un impozit pe profit care nu poate fi mai mic de 15%, la nivel global”, a declarat Zbyněk Stanjura, ministrul ceh de finanțe, a cărei țară deține în acest moment președinția rotativă a Comisiei Europene.

La finalul lunii octombrie a anului trecut, liderii din G20, au aprobat acordul istoric privind reforma fiscală internațională, care îşi propune să pună capăt paradisurilor fiscale prin introducerea unui impozit minimal de 15% din profiturile companiilor multinaţionale.