MENIU

Decizie IMPORTANTĂ luată de CSM după criticile privind clasarea dosarului 10 august

Consiliul Superior al Magistraturii

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a votat, astăzi, în favoarea sesizării Inspecției Judiciare pentru efectuarea unor verificări ale declarațiilor publice făcute pe tema clasării "Dosarului 10 august".

Concret, membrii forului vor să stabilească dacă reacțiile critice ale unor politicieni față de decizia luată de un judecător de la Tribunalul București au adus atingere independenței sistemului judiciar, susțin surse judiciare, citate de G4Media.ro.

Potrivit sursei citate, se pare că demersul vine la solicitarea judecătoarei Andrea Chiș.

Anterior apariției acestor informații în media, Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a solicitat CSM să ia poziţie privind apărarea independenţei sistemului judiciar în legătură cu suspiciunile apărute în percepţia publică conform cărora a lipsit o anchetă efectivă în dosarul „10 august”. Solicitarea acestuia a fost respinsă.

"Am o solicitare de apărare a independenţei, libertăţii, imparţialităţi sistemului judiciar în ansamblul său legat de o percepţie care se conturează în spaţiul pubic vizând suspiciuni de lipsa unei anchete efective, astfel cum a fost definită prin jurisprudenţa CEDO în dosarul generic denumit "10 august". Cred că este foarte important ca sistemul judiciar să aibă un răspuns la aceste discuţii din spaţiul public şi să aibă o reacţie, bineînţeles după o analiză foarte atentă, pentru că o astfel de percepţie poate afecta reputaţia întregului sistem judiciar în ansamblul său şi nu este corect şi nu este de dorit să se întâmple acest lucru", a declarat ministrul, citat de Agerpres.ro, în cadrul şedinţei de plen a CSM la care a participat în această dimineață.

În discursul ținut, Stelian Ion a subliniat că lumea aşteaptă un răspuns din partea sistemului judiciar: "Nu mă găsesc aici pentru a critica o anumită soluţie, nu voi face aste lucru. Repet, este rolul CSM şi, eventual, al Inspecţiei Judiciare să facă anumite verificări, dacă veţi aprecia şi dumneavoastră acest lucru. Sunt chestiuni legate în principal de dreptul la apărare din perspectiva persoanelor vătămate, audierea acestora. Trebuie să se facă verificări sub acest aspect".

Vă reamintim că Tribunalul București a respins, pe 2 martie, cererea DIICOT de redeschidere a dosarului "10 august", decizia fiind definitivă. Tribunalul susține că decizia a fost luată „pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoţii şi sentimente”.

Decizia de respingere a cererii DIICOT de redeschidere a dosarului privind violențele de la protestul Diasporei, în care erau vizați foști șefi ai Jandarmeriei, a fost comentată de mai mulți oameni politici, printre care premierul Florin Cîţu, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, și  copreşedintele USR-PLUS, Dacian Cioloş.

Cîțu s-a declarat dezamăgit de decizia instanței şi a precizat că a avut discuţii cu ministrul Justiţiei, Stelian Ion, cu privire la posibile căi de atac. La rândul său, Cioloş a spus că decizia judecătorilor în acest caz ”nu este finalitatea” aşteptată de cetăţeni şi a subliniat că ”o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz, dincolo de responsabilităţile penale.”

Într-un mesaj pe Facebook, Voiculescu a scris că ”îi vine să se ia cu mâinile de cap.” 

La scurt timp, Secția pentru Judecători a CSM a condamnat ”cu fermitate derapajele de limbaj în transmiterea mesajului public”, cerând decență și moderație.