Decizie IMPORTANTĂ a Curții Supreme din Israel: Telefoanele persoanelor infectate cu Covid NU mai pot fi urmărite
Curtea Supremă a interzis guvernului israelian să urmărească nerestricționat telefoanele mobile ale persoanelor infectate cu COVID-19. În motivarea deciziei, judecătorii au explicat că monitorizarea acestora drept o încălcare gravă a libertăților civile. Vorbim despre tehnologia de supraveghere a agenției antiterorism Shin Bet, care a fost folosită intermitent din luna martie a anului trecut, aceasta comparând locațiile persoanelor infectate cu coronavirusul cu cele ale altor telefoane din apropiere pentru a descoperi cu cine au intrat în contact. Guvernanții au la dispoziție până pe 14 martie să pună capăt supravegherii telefoanelor.
Măsura a fost contestată în instanță de grupurile pentru respectarea drepturilor încă de la începutul implementării sale. De asemenea, au existat voci chiar din rândul parlamentarilor israelieni, care și-au exprimat dubiile privind eficacitatea unei asemenea metode de urmărire a contactelor, relatează HotNews.ro.
Curtea Supremă a precizat, astăzi, ca urmare a deciziei luate, că se teme că programul, impus temporar ca măsură de urgență, se permanentizează treptat. Astfel, judecătorii israelieni au dat termen guvernului ca până pe 14 martie să pună capăt supravegherii nerestricționate și să o limiteze doar la persoanele care refuză să răspundă anchetei epidemiologice.
Deși tehnologia de supraveghere a ajutat la depistarea a doar 7% din totalul infecțiilor cu COVID-19, din Israel, autoritățile susțin că măsura a ajutat la salvarea de vieți.
„Cred că este o crimă împotriva sănătății cetățenilor Israelului”, susține ministrul adjunct al Sănătății, Yoav Kisch despre hotărârea instanței supreme, într-un mesaj pe Twitter.
Tehnologia de supraveghere a agenției Shin Bet a fost folosită anterior pentru urmărirea unor militanți palestinieni suspectați de activități teroriste.