MENIU

Decizia președintelui Klaus Iohannis în cazul condamnării soțului șefei DIICOT - Giorgiana Hosu

Klaus Iohannis, președintele României

Președintele Klaus Iohannis a avertizat că în cazul în care va exista o condamnare în cazul soțului Giorgianei Hosu, șefa DIICOT, vor exista „urmări”. Declarația a fost făcută cu doar o zi  înainte de condamnarea în primă instanță a lui Dan Hosu la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Carpatica”.

 

Întrebat dacă o va revoca pe Giorgiana Hosu de la conducerea DIICOT în cazul condamnării soțului său, președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că va lua o decizie și nu va aștepta ”să miște alții rotițele”.

Șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, ar putea demisiona din funcție în urma condamnării soțului său, potrivit Realitatea PLUS.

Fostul poliţist Dan Hosu, soţul şefei DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu suspendare, potrivit sentinţei Tribunalului Bucureşti, în dosarul „Carpatica” Soţul şefei DIICOT a fost găsit vinovat pentru două capete de acuzare. 

Dan Hosu a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi la 1 an şi şase luni de detenţie pentru  instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentur sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite. Cele două pedepse au fost contopite rezultând astfel trei ani de închisoare.

Președintele României a afirmat miercuri, 23 septembrie, că, „ dacă apare o condamnare, cu siguranță nu va rămâne fără urmări. Asta este, ca să zic așa, self-evident.

Însă, în acest context, vreau să mai remarc ceva, fiindcă și dumneavoastră, și alții, ați invocat acel aviz al CSM. Dacă are cineva curiozitatea să citească acel aviz, o să vă dați seama că avizul negativ nu s-a bazat pe acest lucru, ba dimpotrivă, această posibilă incompatibilitate nici nu a fost menționată în aviz, nici nu a fost menționată ca și o posibilă problemă. Și totuși, dacă se ajunge la acest scenariu, fiți asigurată că nu voi sta să aștept să miște alții rotițele”.

În urmă cu o săptămână, șeful statului declara că „este prea devreme să se pronunţe asupra performanței procurorilor-şefi pe care i-a numit în funcţie la începutul anului, dar se aşteaptă ca lupta împotriva corupţiei să prindă viteză. (...) Bilanțul se face cam după un an după ce se numesc noile conduceri. Evident că, în situația în care avem conducători care și-au preluat mandatul de câteva luni de zile, este un pic prematur să spunem dacă suntem mulțumiți sau nemulțumiți”.

Giorgiana Hosu a fost numită la șefia Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), pe o perioadă de 3 ani, pe 20 februarie 2020. Iohannis a semnat atunci si decretele pentru numirea Gabrielei Scutea ca procuror general, pentru trei ani,  a lui Crin-Nicu Bologa, ca procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pe o perioadă de 3 ani.

Reamintim că numirea Giorgianei Hosu la șefia DIICOT, după avizul negativ al CSM, a fost considerată o vulnerabilitate pentru justiție, pentru că au existat suspiciuni privind integritatea sa, legate de acuzațiile de corupție aduse soțului său. Numirea sa a fost umbrită, pe lângă acuzațiile de trafic de influență aduse soțului său în dosarul „Carpatica”, și de dezvăluirile făcute de Europa Liberă despre o anchetă privind legăturile mamei Giorgianei Hosu cu o firmă offshore care face afaceri din asigurări.

Înaintea numirii ca procuror-șef al DIICOT, Giorgiana Hosu a preluat interimar funcția de procuror-șef al DIICOT în octombrie 2019, după demisia lui Felix Bănilă, în plin scandal legat de cazul Caracal.

În 19 decembrie 2019, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins propunerile de prelungire a delegărilor procurorilor Georgiana Hosu (procuror șef) și Oana Schmidt-Hăineală (procuror şef adjunct) la conducerea DIICOT.

Anterior, Giorgiana Hosu a fost adjunct al șefului DIICOT, fiind numită în octombrie 2018, la propunereafostului ministru al Justiției Tudorel Toader. Hosu era însă în funcție din luna august 2018, fiind delegată pentru 6 luni. Hosu a fost adjunct al DIICOT și în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus timp de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare al DIICOT.

După ce Alina Bica și-a dat demisia în 2015 din funcția de procuror-șef al instituției, Giorgiana Hosu a preluat interimatul la șefia instituției. Giorgiana Hosu a pierdut, în anul 2015, cursa pentru șefia DIICOT, aceasta fiind câștigată de Daniel Horodniceanu. Printre dosarele instrumentate de ea se numără și cel al omului de afaceri israelian Sorin Beraru, care a fost cercetat pentru fraudarea cu peste 3,5 milioane de dolari a societăţii CICO. După ce a încercat să o mituiască pe Giorgiana Hosu cu jumătate de milion de euro pentru a renunţa la anchetă, Sorin Beraru a fost condamnat la șapte ani de închisoare.

Mai multe articole despre:
giorgiana hosu dan hosu iohannis revocare diicot