MENIU

Decesul lui Navalnîi ar putea afecta relaţiile Serbiei cu Rusia. Declarațiile incendiare ale președintelui Vucic

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Foto: Profimedia

Relaţiile Serbiei cu Rusia ar putea fi afectate de decesul recent al disidentului Aleksei Navalnîi în închisoare, a declarat duminică preşedintele prorus al Serbiei, Aleksandar Vucic, pentru televiziunea sârbă Prva.

Vucic a spus că a fost "îngrozit" de ştirea privind decesul lui Navalnîi la 47 de ani, cel mai ferm critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, deces care a fost anunţat vineri de media de stat rusă şi confirmat de echipa lui Navalnîi sâmbătă.

A fost prima dată când preşedintele sârb, care a fost criticat de mass-media că nu a aplaudat-o pe văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, după discursul ei de vineri la Conferinţa de Securitate de la Munchen, a abordat public acest subiect.

Atitudinea Serbiei faţă de Rusia trebuie acum văzută în contextul ofensivei Rusiei în Ucrainei şi al viitoarelor alegeri prezidenţiale din SUA, a spus Vucic, chiar dacă a adăugat că sancţiuni care să vizeze Rusia sunt în continuare excluse, scrie Agerpres.

VIDEO cu viața rușilor de rând după doi ani de război și sancțiuni economice. Pâine și circ, ingredientele cu care Putin ține în frâu populația

Întrebat despre reacţia lui la discursul Iuliei Navalnaia, preşedintele sârb a declarat că el nu ştia cine este vorbitoarea. Înainte de a lua cuvântul, Iulia Navalnaia a stat lângă Vucic în cadrul audienţei. Vucic a spus că el nu a putut desluşi ecusonul pe care îl purtau participanţii la conferinţă.

Înregistrări video postate de media sârbe au arătat că, în pofida faptului că Vucic s-a ridicat de pe scaun după discursul Iuliei Navalnaia, spre deosebire de ceilalţi el nu a aplaudat.

În politica sa externă, Vucic oscilează între Rusia şi Occident. În pofida războiului rus împotriva Ucrainei, el menţine bune relaţii cu Kremlinul, dar doreşte de asemenea ca ţara sa să adere la Uniunea Europeană.

Primul rateu epocal al radarelor cu inteligență artificială. Un șofer a fost amendat pentru că „vorbea la telefon”. Ce făcea, de fapt, păgubitul