Debitul Dunării, în scădere, în primele 3 zile ale săptămânii viitoare. Anunțul INHGA
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în primele trei zile ale săptămânii viitoare, până la valoarea de 6.900 mc/s, apoi în uşoară creştere, până la valoarea de 7.200 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii iunie (6.400 mc/s), arată prognoza emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă în perioada 11-17 iunie 2023.
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere, exceptând partea a doua a intervalului, când vor fi în uşoară creştere pe sectorul Gruia - Zimnicea.
Nivelurile se vor situa peste nivelurile corespunzătoare Fazei I de apărare în prima parte a intervalului, cu 2 - 20 cm, la staţiile hidrometrice Isaccea şi Tulcea, judeţul Tulcea.
"Menţionăm că sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire. Pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării", subliniază reprezentanţii INHGA.
Pe râuri, debitele medii zilnice vor fi în general în creştere pe râurile din partea de nord a Moldovei, Transilvania, Maramureş, Crişana, Banat, Oltenia şi vestul Munteniei, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, şi relativ staţionare pe celelalte râuri.
Pe toată durata intervalului de prognoză sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, din centrul şi sud-estul ţării, ca urmare a precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.