MENIU

De ce trebuie să stingem absolut TOATE luminile când dormim. „Bezna totală” te ajută mai mult decât crezi

Somnul trebuie să fie în „întuneric total”

În era vitezei și a luminii, tot mai multe dispozitive ne tulbură somnul. De milenii întregi, oamenii au dormit în întuneric total. Chiar și după ce stingem lumina, televizoarele, computerele, telefoanele mobile, dar și alte dispozitive electronice ne afectează odihna prin luminile lor care rămân aprinse.

Pe timpul nopții, orice fel de lumină tulbură ritmul circadian, generând oboseală și predispunând organismul la diverse probleme de sănătate.

Concluzia a fost trasă de mai mulți oameni de știință din întreaga lume, însă o cercetare amănunțită asupra problemelor de sănătate cauzate de luminile de la diversele gadgeturi a fost efectuată recent și publicată în ediția din luna mai a revistei de specialitate Harvard Health Letter.

Mai multe studii au arătat că muncitul noaptea și expunerea la lumină în timpul nopții sunt asociate cu mai multe tipuri de cancer (inclusiv cel mamar și cel de prostată), cu diabetul, afecțiunile cardiovasculare și cu obezitatea.

Legătura dintre melatonina și somn

Deși nu s-a stabilit exact modul în care afectează lumina ritmul circadian, oamenii de știință au descoperit că aceasta influențează nivelul de melatonină din organism, un hormon a cărui secreție depinde de ciclul biologic și fiziologic al corpului.

Citeste si:  Cum e personalitatea copilului in functie de luna in care s-a nascut

Melatonina este esențială sănătății umane, fiind un antioxidant puternic a cărui secreție se amplifică în timpul somnului. Hormonul crește puterea de apărare a organismului, încetinește procesul de îmbătrânire celulară și întărește imunitatea. Totodată, revitalizează întregul sistem endocrin.

Cea mai periculoasă este lumina albastră

Însă beneficiile aduse de melatonină sunt, treptat, din ce în ce mai mici căci secreția hormonului este puternic afectată de luminile din camera în care dormim, iar lumina albastră emisă de ledurile de la televizor sau de la calculator este cea mai periculoasă pentru somn.

Lumina albastră ne ajută în timpul zilei căci sporește atenția și viteza de reacție a organismului, însă pe timpul nopții ar trebui eliminată total pentru a suprima secreția de melatonină. Oamenii de știință au stabilit că lumina albastră suprimă de două ori mai eficient producția melatoninei în corp decât lumina verde, spre exemplu.

SURSA