MENIU

De ce trebuie să direcționezi 20% din impozitul pe profit către maternități

Pentru un copil prematur lipsa unui incubator în maternitate înseamna a-i lua dreptul la viață - dr. Țubucanu Marilena.

A îngrijit zeci de copii născuți prematur, dar pe Neghiniță și-l amintește ca și cum dimineață l-ar fi cântărit, să vadă dacă trupușorul acela născut cu o greutate de doar 900 de grame a mai prins putere. Pe ultima sută de metri s-a găsit un incubator liber. Băiețelul născut într-un sat din Moldova unde nici ambulanța nu ajunge dacă iarna e prea grea, a devenit un adevărat super-erou. 

Țubucanu Marilena e medic neonatolog la Spitalul Municipal de Urgență din Roman de ani de zile. Când o întrebi de ce are nevoie pentru ca toți micii Neghiniță să reușească, îți răspunde imediat. Pentru îngrijirea a 10 prematuri ar fi necesare:

- 10 incubatoare

- 10 pulsoximetre

- 5 monitoare funcții vitale

- 10 injectomate

- 5 lămpi de fototerapie

- un analizor de gaze sangvine 

Fără aparatură medicală adecvată, copiii născuți înainte de termen nu pot fi salvați. 

”Principalul rol al incubatorului este de a asigura un mediu termic neutru care permite nou-născutului să consume cea mai redusă cantitate de energie și implicit cel mai mic consum de oxigen, pentru a-și menține homeostazia termică.

Prematurii au nevoie de îngrijiri în incubator, fiind nou-născuții cu cel mai mare risc de hipotermie; cei mai vulnerabili sunt prematurii sub 1500 de grame. Principalii factori răspunzători de labilitatea termică a prematurului includ raportul relativ mai mare între suprafața și masa corporală, tegumente subțiri imature, țesut celular subcutanat cu rol izolator în cantitate redusă, grăsime brună puțină sau inexistentă (termogeneza insuficientă sau absentă).

Pentru un copil prematur  lipsa unui incubator în maternitate înseamna a-i lua dreptul la viață”, spune medicul.

Numai din fondurile colectate între 2012 și 2017 din redirecționarea a 20% din impozitul pe profit, Organizația Salvați Copiii România a dotat maternitățile din România cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuți prematur, în valoare totală de 1.679.504 de euro.

20% din impozitul pe profit 

Companiile se pot implica în dotarea maternităților, prin sponsorizarea Organizației Salvați Copiii, potrivit Codului Fiscal, astfel:

- Societățile Comerciale plătitoare de impozit pe profit vor scădea sumele aferente din impozitul pe profitul datorat, la nivelul valorii minime dintre următoarele: 0,5% din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit datorat.

- Microîntreprinderile vor scădea sumele aferente din impozitul pe venit datorat, până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe venit datorat trimestrial.

Contractul de sponsorizare se poate descărca de pe site-ul Salvați Copiii: https://www.salvaticopiii.ro/implica-te/companii/directioneaza-20-din-impozitul-pe-profit 

Povestea lui Neghiniță, spusă de medic

Cu ani în urmă, într-o iarnă geroasă, s-a născut un băiețel nedorit de nimeni, nici măcar de propria-i mamă. Cu greu autosanitara a putut străbate drumul printre troienele din acel sat îndepărtat și uitat de lume. 

Copilașul se născuse prematur, iar viata lui atârna de un fir de ață. L-am încălzit cu atenție în incubator și i-am acordat îngrijirile necesare. După o săptămână, mama l-a abandonat în maternitate. 

De la început ne-am atașat de el, dar treptat atașamentul s-a transformat în dragoste maternă. Fetele îl alintau Neghiniță și îi acordau toată atenția, așa încat băiețelul se trezi cu 12 mame grijulii și iubitoare.           

De-a lungul anilor am realizat că cel mai valoros nutrient este de fapt dragostea.

Mai multe articole despre:
Salvaţi Copiii incubatoare