De ce trebuie să bei ceai de păpădie primăvara aceasta
Aparent banala păpădie este una din cele mai puternice plante antitoxice şi depurative de la noi. Frunzele, tulpinile şi rădăcinile sale ajută la mobilizarea şi eliminarea toxinelor din organism, intensifică tranzitul intestinal şi cresc tonusul întregului organism.
Păpădia este utilă pentru drenarea surplusului de apă din organism, pentru că este un diuretic puternic. Ceaiul de păpădie are rezultate remarcabile în detoxifierea organismului, mai ales în perioadele de schimbare a anotimpului.
Această plantă este folosită cu succes în tratamentul unui număr mare de afecţiuni de la acnee, alergie şi alte boli de piele, la indigestie, gastrită hipoacidă, dischinezie biliară, constipaţie atonă. Un efect deosebit îl are atât plantă uscată cât şi cea proaspătă în tratamentul diabetului zaharat, boală în care are uneori efecte miraculoase.
În China o varietate de păpădie este folosită de mult timp pentru tratarea hepatitei, cancerului şi a diverselor afecţiuni ale glandei mamare (inflamaţîi, probleme legate de secreţia laptelui, cancer de sân) precum şi pentru îmbunătăţirea rezistenţei imunitare la infecţiile căilor respiratorii. Folosirea păpădiei este deja recunoscută în numeroase farmacopei consacrate.
Păpădia este un diuretic puternic şi are o excelentă acţiune depurativă. Prin componentă să amară permite o mai bună funcţionare a ficatului şi a vezicii biliare. Păpădia este un coleretic, colagog, laxativ, stumulează peristaltismul tubului digestiv, stimulează secreţia salivară, gastrică şi intestinală. Este un foarte bun tonic amar.
Puţină lume ştie că sucul de păpădie a fost folosit din cele mai vechi timpuri și pentru tulburările de vedere.
De asemenea, prin proprietățile sale de detoxifiere, tonifică şi dă un aspect sănătos pielii. Păpădia este o mină de aur în ceea ce priveşte vitaminele, mineralele şi oligoelementele, frunzele de păpădie proaspete fiind folosite şi sub formă de salate. Păpădia face parte din plantele cele mai bogate în provitamina A. Este foarte eficientă în lupta împotriva radicalilor liberi care duc la îmbătrânirea pielii. Frunzele de păpădie conţîn potasiu, fier, calciu, cupru, siliciu şi mangan. Rădăcinile conţîn în plus şi principii amare, inulină, zaharuri complexe, substanţe care favorizează flora intestinală benefică.
Păpădia este eficace în lupta împotriva constipaţiei, anemiei şi infecţiilor. De asemenea, ea este bogată în calciu şi magneziu. Păpădia conţine o catitate mare de vitamine din complexul B, ceea ce îi permite să fie eficientă în tratarea infecţiilor şi în evitarea apariţiei anemiilor.
Păpadia conţine colină (compus important în afecţiunile hepatice), vitaminele C, D şi K precum şi flavonoide şi carotenoide.
CUM SE PREPARĂ CEAIUL DE PĂPĂDIE
Pentru uz terapeutic sunt folosite atât frunzele cât şi rădăcinile de păpădie. Dacă doriţi mai mult un diuretic folosiţi mai degrabă frunzele, dar dacă doriţi să trataţi afecţiunile hepatice folosiţi rădăcinile.
Infuzia din frunze de păpădie: infuzaţi 4 până la 10 g de frunze uscate în 150 ml de apă fierbinte timp de 5 -10 minute. Consumaţi ceaiul de 3 ori pe zi.
Decoctul din rădăcini de păpădie: fiebeţi 3 -5 g de rădăcină într-o cană de apă timp de 5 – 10 minute. Consumaţi decoctul de 3 ori pe zi.