MENIU

De ce sunt mai stresati copiii de azi? Pedagogii și psihologii explică diferențele dintre generații

De ce sunt mai stresati copiii de azi?

Într-o lume în continuă schimbare, copiii de astăzi se confruntă cu provocări unice care îi diferențiază semnificativ de generațiile anterioare. Pedagogii și psihologii observă cu uimire cum micuții de astăzi par să trăiască sub o presiune crescândă, chiar dacă, teoretic, sunt înconjurați de mai multe resurse și oportunități. Generațiile mai vechi adesea rememorează vremuri în care bucuria jocurilor în aer liber și simplitatea vieții de zi cu zi erau norma, nu excepția. Această diferență de percepție între experiențele de ieri și provocările de astăzi ridică întrebări esențiale despre mediul în care cresc copiii contemporani și despre influențele externe care contribuie la sentimentul lor de stres.

Stresul este o notiune cu care deja ne-am obisnuit. Cand erau mici, cei din generația părinților au auzit de cuvantul “stres” abia inspre anii adolescentei si cei care ne vorbeau despre stres nu stiau foarte bine sa îl defineasca. Era mai degraba o stare care aduna mai multe ingrijorari si agitatii la un loc si care genera in starea psihica, mentala a persoanei, un disconfort sau chiar o tulburare in corp. 

Mai nou, insa, auzim chiar si de la specialisti in pedagogie si psihologie ca in ziua de astazi copiii sunt stresati si ei, oricum cu mult mai mult decat eram noi odinioara.
Multi parinti se intreaba neincrezatori: “Dar de ce sa fie stresat? Doar e copil; ce griji are el ca sa justifice o stare de stres?”

Ei bine, nu este chiar asa. Chiar daca expresia “a fi stresat” tine mai degraba de maturitate decat de copilarie, studiile arata ca si cei mici au surselelor de stres, angoase si frustrari. Cand un copil este stresat, nu este in apele lui, este nervos, obraznic, rebel, greu de inteles sau de suportat de propriul sau anturaj familial. Practic, este ca o rezerva de emotii negative care mocnesc in el si care il fac din om… neom, spre disperarea noastra care oricum suntem cu nervii intinsi la maximum din cauza propriilor noastre stresuri de peste zi.

De ce ar fi copiii stresati? Sau mai stresati decat eram noi in copilarie? Pai… de ce nu ar fi?

Iata cel putin cateva motive pentru care micutii pot fi  stresati si, deci, scosi de pe linia de plutire in echilibru si armonie:

– Trebuie sa se acomodeze la gradinita, la scoala, cu colegi noi, cu copii cu caractere diferite, proveniti din familii cu standarde diferite, cu mentalitati si bugete diferite.

– Traiesc in acelasi trafic infernal ca si noi, au celulare sau nu, sunt bombardati cu zeci de mii de informatii pe secunda, vizual, auditiv, senzorial.

– Atentia le e divizata permanent in multe locuri: tv, mediu exterior, muzica din casti, internet.

 
Ei? Nu e putin lucru sa fii copil in ziua de astazi, mai ales cand nu ai inca format un sistem de filtrare a acestor surse de stres, asa cum procedam noi adultii. Ei traiesc totul mult mai intens si tot ce li se intampla lasa o urma in ei.

Polițist prins beat la volan a aranjat cu preotul să-l vorbească de bine în fața judecătorilor

Ce avem noi de facut, ca parinti, este sa intuim cand copilul nostru este stresat. Cum? Vedem ca un anumit comportament este diferit de starea de bine si de normalitate a copilului, ca pur si simplu nu ne mai intelegem cu propriul nostru copil.

Intai de toate il intelegem. Suntem acolo pentru el. Il asiguram ca acasa este locul unde isi incarca bateriile si unde totul este bine.

Rolul nostru este sa nu luam nimic personal din ce spune sau face copilul ci din contra, sa fim cat mai apropiati de el, sa comunicam mult ca sa ne putem da seama care situatie sau emotie din ce traieste in prezent, ii tulbura echilibrul emotional si deci ii genereaza un stres.

Nu exista retete miraculoase, fiecare parinte gaseste echilibrul relatiei emotionale cu copilul sau. Insa cheia este sa constientizam faptul ca cei mici pot fi si ei foarte stresati si, atat cat depinde de noi, sa il ferim in casa de descarcarile starilor noastre, iar in ceeace priveste problemele venite din exterior, sa il ajutam sa le accepte si sa invete sa le gestioneze cu multa incredere in el. Iar increderea… tot noi i-o formam, mai scriu specialiștii.
 
 
Mai multe articole despre:
copii parinti stres generatii copii stresati