MENIU

De ce se pune sare peste cărbunii încinși pentru grătar - Explicația

Sare pe gratar

Deși la o primă vedere pare ușor să faci un grătar, în realitate nu este deloc simplu. Puțini reușesc să gătească carnea perfectă. Asta pentru că atunci când preparăm carne, mici, cârnați sau legume pe grătar, trebuie să fim atenți să nu se ardă prea tare. Pentru e preveni acest lucru adaugă peste cărbunii încinși un pumn de sare grunjoasă.

”Grătarul trebuie să fie curat. Ne vom ajuta de o perie de sârmă pentru grătar şi o bucată de slănină, încingem grătarul, îl frecăm cu peria de sârmă după care frecăm puţin cu slănina, grăsimea ajutând foarte mult ca bucăţile de carne să nu se lipească. Un truc pe care îl ştiu de vreo 20 de ani: peste cărbunii încinşi arunc o mână de sare grunjoasă. Aceasta ajută foarte mult pentru păstrarea unei temperaturi  constante dar şi pentru a diminua posibilitatea ca grătarul să ia foc de la grăsimea scursă din carne.”, explică Cristi Dobre, bucătar 

Există însă și alte trucuri pentru un grătar perfect. De exemplu, carnea nu trebuie pusă niciodată rece pe grătar. Ea trebuie lăsată la temperatura camerei, abia apoi gătită astfel. Acest aspect este destul de important, dacă nu vrem să avem o carne arsă la exterior și crudă în interior. Un alt pas important este curățirea grătarului. Cum face acest lucru? Folosind slănină. Grătarul poate fi curățat întâi cu o perie de sârmă, apoi frecat cu o ceapă sau bucată de slănină, atunci când este deja încins. Trucul ajută carnea să nu se lipească de grilajele grătarului. Întotdeauna pe grătar trebuie pusă prima dată carnea de porc, apoi de pui. Micii și legumele se lasă la final, când jarul este mai mic.

Mai multe articole despre:
gratar sare friptura