MENIU

De ce se grăbesc mai multe țări să scape de datoriile către FMI

Șefa FMI, Christine Lagarde

Portugalia începe să resimtă pe propria piele efectele negative ale dezacordului dintre Grecia și FMI. Costurile de împrumut ale țării ar putea crește în curând, dacă situația din Grecia se agravează. Portugalia urmează exemplul Irlandei, care a anunțat încă de anul trecut intenția de returna anticipat banii luați de la creditorii internaționali. 

Ministerul de Finanțe de la Lisabona a anunțat luni că va plăti anticipat luna aceasta aproape două miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) către FMI, după ce în martie, Portugalia a rambursat anticipat FMI aproximativ 6,6 miliarde de euro.

Portugalia vrea să demonstreze astfel că situația sa economică este diferită de cea a Greciei.

Dificultățile Greciei privind încheierea unui acord cu creditorii internaționali au provocat îngrijorarea investitorilor și au dus la majorarea costurilor de împrumut ale țării.

Unii analiști susțin că Portugalia, care a avut de asemenea nevoie de asistență financiară, ar putea deveni vulnerabilă în cazul în care problemele Atenei se extind, transmite Agerpres.

Portugalia a primit 25,7 miliarde de euro de la FMI în cadrul planului de asistență internațională în valoare de 78 de miliarde de euro acordat în luna mai 2011 de creditorii internaționali. Lisabona a renunțat la ultima tranșă din acest program în valoare de 2,6 miliarde de euro.

Prin rambursarea anticipată a creditului de la FMI, Portugalia speră să urmeze exemplul Irlandei, care la finele lunii noiembrie a anului trecut și-a anunțat intenția de a rambursa 9 miliarde de euro din creditul de 22,5 miliarde de euro acordat de FMI.

Irlanda a fost de altfel prima țară din zona euro care a decis să pună capăt, în luna decembrie 2013, planului de asistență care a salvat-o de la faliment în urmă cu trei ani. Portugalia a finalizat programul de redresare în luna mai 2014 renunțând, la fel ca și Irlanda, la o linie de credit preventivă oferită de FMI.

Conform datelor Eurostat, în ritm anual PIB-ul Portugaliei a înregistrat un avans de 1,4% în primul trimestru din 2015, după o expansiune de 0,6% în ultimele trei luni din 2014.

Mai multe articole despre:
Grecia Portugalia faliment Grecia datorie FMI