MENIU

"De ce PSD-ul urăşte multinaţionalele, deşi au făcut cel mai mult afaceri cu ele"

Liderii PSD au facut afaceri cu multinationalele

Multinaţionalele sunt acuzate că își trimit oamenii în Piaţa Victoriei şi în celelalte oraşe mari, ca să protesteze împotriva celebrei OUG 13. Scopul lor, în viziunea PSD: să dea jos de la putere guvernul naţional PSD-ALDE şi să instaleze guvernul lui Iohannis, aservit Bruxelless-ului şi multinaţionalelor, cum a fost guvernul Cioloş.

În retorica publică, PSD s-a ridicat împotriva multinaţionalelor. Iar acest lucru nu este de acum, ci istoric, de pe vremea PDSR-ului lui Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu (premier în perioada 1992-1996), Florin Georgescu (Ministrul Finanţelor între 1992-1996), Adrian Năstase (premier 2000-2004) etc. Acum Liviu Dragnea, noul şef al PSD, plus ceilalţi moştenitori din PSD duc steagul mai departe, scrie Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar.

"Ironic, istoric, liderii PSD au făcut mai multe afaceri cu multinaţionalele, cu cei care vor să distrugă unitatea şi independent acestei ţări, decât au făcu celelalte guverne sau regimuri", arată editorialistul pe zf.ro.

Dacă ne amintim de afacerea Daewoo, de acum 12-13 ani, privatizarea Petrom cu nivelul scăzut al redevenţelor, apariţia în pădurile României a grupului austriac Schweighofer, autostrada Bechtel, a doua etapă din privatizarea BRD, privatizarea Sidex şi a altor combinate, etc, toate sunt legate de guvernările PSD şi de liderii lor.

Toate aceste vânzări şi privatizări au fost însoţite de ştergeri mari de datorii, plus bani din bugetul de stat, fie pentru disponibilizări, fie pentru probleme de mediu.

Să nu uităm de perioada 2006-2008, când Călin Popescu Tăriceanu, premierul PNL, acum liderul ALDE, a fost susţinut la guvernare de voturile PSD, care oficial era în opoziţie, împotriva lui Trăian Băsescu, dar de facto era la guvernare, beneficiind de toate avantajele în privinţa direcţionării fondurilor de stat sau a numirii propriilor oameni în unităţile administrative.

De asemenea, facilităţile fiscale pentru programatori au fost date de guvernul Adrian Năstase.

Guvernul Ponta le-a şters multinaţionalelor datorii şi penalităţi  fiscale  de aproape 1 mld. de euro în 2014, prin reclasificarea drepturilor de autor şi salariale.

"Problema PSD-ului şi a liderilor naţionali şi locali este că deşi a dat tot ce a putut da multinaţionalelor, ce au cerut ele, angajaţiii lor sunt împotriva lor,  nu votează niciodată cu ei, ci dimpotrivă îi fac comunişti, “ciuma roşie” şi îi vor la puşcărie pentru corupţie", mai scrie Hostiuc.

Mai multe articole despre:
companii multinaţionale