MENIU

De ce pe noul buletin electronic apare ”GEN” în loc de ”SEX”. Explicațiile M.A.I.

Carte electronică de identitate. Foto: Facebook Lucian Bode, ministrul de Interne

Cătălin-Aurel Giulescu, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) a M.A.I., a prezentat, miercuri, detalii despre noul buletin electronic. Acesta va avea și funcția unui document de călătorie și pe el apare steagul UE, conform regulamentului adoptat în blocul comunitar, dar și stema țării. Reprezentantul ministerului a explicat că noua Carte Electronică de Identitate (CEI) va cuprinde doar două opţiuni în ceea ce priveşte genul persoanei, "feminin" şi "masculin".

Giulescu a amintit că proiectul de HG prin care a fost reglementat noul card electronic de identitate s-a aflat în dezbatere publică încă din 17 octombrie 2020.

”Interesul manifestat în Municipiul Cluj-Napoca este deosebit. În numai câteva ore au fost epuizate toate programările până pe data de 3 septembrie (...)
În ceea ce privește această HG, trebuie să precizez că a fost supusă în transparență decizională în data de 17 octombrie. Încă o găsiți pe site-ul MAI. Cu acea ocazie au fost publicate inclusiv două anexe. Una privind forma și conținutul cărții electronice de identitate și una privind forma și conținutul cărții de identitate simple (cartea fără suport de stocare electronică).
În ceea ce privește cartea electronică de identitate, de la momentul respectiv în transparență decizională s-a precizat explicit în anexă că acest document, pentru proiectul pilot, va conține mențiunea gen. Dar tot proiectul la momentul respectiv, acum HG, stabilește că sunt două opțiuni: feminin și masculin. Nu există niciun fel de altă intervenție.

Pe de altă parte, având în vedere că actul de identitate are ca funcție principală stabilirea identității persoanei și legitimarea, dar are și o funcție secundară - este document de călătorie. În aceste condiții, suntem obligați să respectăm regulamentul UE 1157/2019. Acest regulament stabilește niște condiții esențiale. În primul rând, niște elemente de identificare vizuală stabilite de Uniune, respectiv steagul UE pentru acest document cu care cetățenii își pot exercita dreptul la liberă circulație”, a precizat Giulescu. 

Reprezentantul M.A.I. a adăugat că, pentru identificarea națională, a fost păstrată stema națională. 
”Pe documentul de identitate simplu observați steagul României și stema națională. Proiectul de document cu steagul UE a fost lansat în proiectul pilot, cealaltă simplă urmează să o lansăm probabil în următoarele 4 luni”, a adăugat acesta.

Cardul de identitate va deveni obligatoriu până în 2031.

Citește și: ”AUR are mai multe întrebări despre noua carte de identitate: „De ce nu apare tricolorul? De ce a fost înlocuit SEX cu GEN?”