MENIU

De ce nu trebuie să depozitezi niciodată cartofii lângă ceapă. Greșeala comună a românilor care strică proviziile din cămară

De ce nu trebuie să depozitezi niciodată cartofii lângă ceapă

Deteriorarea şi încolţirea unor legume pot să fie cauzate de condiţiile de păstrare, dar şi de plasarea lor lângă alte vegetale. Astfel, nu mulți știu că - în ciuda aparențelor - cartofii și ceapa nu  fac "casă bună împreună".

Dacă ai cumpărat cartofi și ai observat că încep să încolțească după câteva zile, nu e cazul să te îngrijorezi, însă s-ar putea să te întrebi care ar putea fi cauza acestui fenomen. Un factor surprinzător poate fi chiar vecinătatea lor cu ceapa. În continuare, îți explicăm de ce se întâmplă acest lucru și cum poți preveni încolțirea rapidă a cartofilor.

Etilena - „vinovatul” principal

Unul dintre cei mai importanți compuși chimici implicați în procesul de maturare a fructelor și legumelor este etilena. Acesta este un gaz incolor și volatil pe care multe plante, inclusiv ceapa, îl eliberează în mod natural. Când ceapa este plasată în apropierea cartofilor, etilena care se emană din aceasta poate accelera procesul de germinare la cartofi. În termeni simpli, cartofii primesc un „semnal” că este timpul să încolțească și să se dezvolte, ceea ce duce la o apariție rapidă a germenilor.

Secretul celui mai bun Tiramisu. Rețeta exclusivă a lui chef Adi Hădean

Cum se păstrază corect cartofii

Este important să cumperi cartofi care nu au o tentă verzuie, semn al prezenţei solaninei, un alcaloid toxic. Dacă se respectă condiţiile de păstrare, cartofii pot rezista chiar şi 9 luni.

În primul rând, alege un loc aerisit, departe de soare şi orice sursă de căldură. Ideal este să fie un loc întunecat. Cel mai bine este ca temperatura de păstrare să fie între 7 și 10°C. Pot fi depozitaţi şi în pungi de hârtie, cu perforaţii sau în lădiţe de lemn. Evită sacii de plastic fără perforaţii. Nu este indicat să fie ţinuţi în frigider, pentru că astfel creşte cantitatea de glucide din cartofi.

Cartofii este bine să nu fie congelaţi, pentru că îşi vor modifica textura şi aroma.

Cum se păstrează corect ceapa

Este indicat ca ceapa să fie păstrată într-un loc uscat, răcoros, ideal într-o pivniţă sau pe balcon. Nu trebuie ţinute în pungi de plastic, pentru că acestea nu permit circulaţia aerului. Locul trebuie să fie bine ventilat, departe de lumina soarelui, departe de surse de căldură, care grăbesc alterarea. Ceapa încolţită poate fi consumată, pentru că nu implică toxicitate.

Fructul la modă de care ar trebui să ne ferim. Mihaela Bilic: „Practic da, ne-au prostit. Acum a devenit o adevărată industrie”