De ce nu trebuie să bem ceai de fructe între mese. Ce ne sfătuiesc specialiştii
Ceaiul de fructe băut între mese creşte de 11 ori riscul de apariţie a eroziunii dentare, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la King’s College Londra.
Oamenii de ştiinţă au mai atenţionat în cercetarea publicată în British Dental Journal că sarea şi oţetul sunt cele mai periculoase pentru smalţul dinţilor, dar şi banala apă cu lămâie trebuie evitată. Nu doar ce mâncăm prezintă factori de risc, ci şi modul în care o facem. ”Obiceiul de a bea ceai de fructe sorbindu-l şi ţinându-l în gură câteva secunde pentru a-I simţi aroma pune în pericol sănătatea smalţului dentar”, se arată în studiu.
Chiar şi cei care consumă băuturi neîndulcite sunt expuşi eroziunii, nefiind nicio diferenţă între ele şi cele care conţin zahăr, atunci când vine vorba de sănătatea dinţilor.
Schimbarea obiceiurilor alimentare poate înceti procesul de distrugere a smalţului dentar. ”Reducerea alimentelor şi băuturilor acide este vitală pentru a preveni eroziunea dentară”, a declarat dr. Saoirse O’Toole, conducătorul studiului.
Avertismentul este cu atât mai serios cu cât în ultima perioadă a apărut o modă periculoasă legată dietele de slăbit. Oteţul este creditat cu rezultate extraordinare asupra greutăţii corporale, dar efectul lui asupra dinţilor poate fi devastator dacă este consumat zilnic.
Ceaiurile de fructe, deşi cu efecte benefice asupra sănătăţii în general, afectează serios smalţul dinţilor. Printre cele mai periculoase sunt cele de fructe de pădure, ghimbir, lămâie şi măceşe. Studiul arată că riscul s-a înjumătăţit atunci când ceaiul a fost consumat în timpul mesei, împreună cu alte alimente.