MENIU

De ce NU sunt posibile alegerile anticipate în 2018

Klaus Iohannis, prins în cușcă

Liderii Opoziției merg azi la Cotroceni cu ideea alegerilor anticipate, însă realizarea acestui scenariu nu depinde aproape deloc de președintele Iohannis. Coaliția majoritară din Parlament deține cheia cu care poate bloca orice tentativă a președintelui de a intra în logica alegerilor anticipate.

Mai mult ca sigur parlamentarii majorității parlamentare PSD-ALDE nu își doresc alegeri anticipate, în cazul cărora mulți și-ar putea pierde probabil scaunul cald din Parlament.

Pornind de la această ipoteză, intrarea în scenariul alegerilor anticipate devine practic imposibil, cel puțin în 2018. Iată de ce.

Ca să ajungem la alegeri anticipate, Klaus Iohannis trebuie să vină cu două propuneri de premier care să fie respinse de Parlament. Abia după acest moment, preşedintele României poate solicita celor două Camere dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.

Ce soluții de tip antidot are la dispoziție Puterea PSD-ALDE pentru a contracara acest scenariu:

1. După ce Parlamentul respinge prima propunere de premier venită de la Iohannis (presupunem că va face o nominalzare care nu e pe placul PSD-ALDE), majoritatea parlamentară declanșează procedura de suspendare a președintelui;

- Majoritatea își va motiva decizia suspendării pe ideea că Președintele a încălcat Consituția țării, care l-ar obliga să numească un premier din partea majorității. În acest caz, avizul CCR este doar consulativ, iar votul în Parlament s-ar lua rapid pentru suspendare, dată fiind majorittaea confortabilă; 

- Se intră în referendumul pentru suspendare, Iohannis și adversarii săi intră în campanie electorală, iar la Cotroceni ajunge nr. 2 din stat, șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu;

- Președintele interimar numește un premier din sânul PSD-ALDE;

- Chiar dacă Iohannis se întoarce la Cotroceni după votul popular, la Palatul Victoria rămâne Guvernul dorit de majoritate.

2. După ce prima propunere de premier este respinsă, majoritatea PSD-ALDE acceptă totuși, strategic, a doua propunere venită de la Klaus Iohannis. La scurt timp după ce se investește Guvernul incomod pentru majoritatea parlamentară, acesta este dărâmat prin moțiune de cenzură.

- Mingea ajunge iarăși la Iohannis, dar o luăm de la capăt: pentru a se ajunge la anticipate trebuie să facă două propuneri respinse de Parlament...

Cum pot fi declanșate alegerile anticipate și pe cine ar avantaja

Scenariul alegerilor anticipate, vehiculat de mulţi în contextul politic actual, este agreat de mai puțin de 30 la sută dintre români, potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională.

De cealaltă parte, aproape trei din patru români nu sunt încântaţi de ideea de a avea alegeri înainte de termen.

Mai multe articole despre:
alegeri anticipate