De ce nu se mai grăbesc femeile din România să facă un copil. Ce criterii afectează decizia
Într-un studiu al Institutului Naţional de Statistică se arată că numărul femeilor care nasc primul copil după vârsta de 35 de ani s-a dublat în ultimii 25 de ani. Anual, la fiecare o mie de femei care nasc pentru prima dată, 28 au între 35 şi 39 de ani, în timp ce cinci au între 40 şi 45 de ani.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în anul 1990, 14,6 din o mie de copii care se năşteau ca fiind primii ai unei femei, erau aduşi pe lume de mame cu o vârstă cuprinsă între 35 şi 39 de ani. Numărul româncelor care decid să aibă primul copil după vârsta de 35 de ani s-a dublat în ultimul sfert de secol, conform Mediafax.
"Odată cu vârsta înaintată a mamei, scăpăm poate de grija aspectului financiar, dar întâmpinăm numeroase alte probleme, deloc de neglijat. De menţionat ar fi riscurile unei sarcini după vârsta de 35 de ani - de la riscul de avort spontan şi de naştere prematură, la riscul de malformaţii. De exemplu, riscul de Sindrom Down creşte considerabil. Dacă la 30 de ani, statisticile indică o probabilitate de 1 caz la 1000 de sarcini, la 35 de ani riscul este de 1 din 400, pentru ca la 40 de ani, el să fie estimat la 1 din 100. Asta dacă ajungem să obţinem o sarcină, pentru că marea problemă a pacientelor ajunse la 38, 40 de ani, este rezerva ovariană scăzută şi o probabilitate mică de a avea un copil pe cale naturală. Aici intervin procedurile de reproducere umană asistată", explică dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie.
Subprogramul Naţional de Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer a fost reluat în 2015. Potrivit datelor furnizate anul trecut, cele 13 clinici intrate în program au primit, în medie, 30 de cereri pe lună, în timp ce numărul procedurilor decontate în cuantum de 6.188 lei pentru o singură procedură a fost de 850.
"Noi am terminat de multă vreme fondurile, încă din noiembrie anul trecut. Nu am mai putut prelua niciun dosar şi am aşteptat finanţarea pentru anul în curs. Din păcate, până acum, nu există nicio decizie luată în acest sens. Nu putem decât să îndrumăm cuplurile interesate să urmărească deciziile luate la nivel ministerial şi să intre în procedură atunci când va fi posibil. Cererea este foarte mare. Două, trei persoane întreabă zilnic despre programul naţional. Să nu uităm totuşi că niciodată suma decontată nu a fost suficientă, ea neacoperind medicaţia necesară şi analizele, şi nici că limita de vârstă pentru ca viitoarea mamă să fie admisă este de 40 de ani", susţine dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie.
Potrivit Asociaţiei S.O.S Infertilitatea, Subprogramul FIV a fost initiat de catre Ministerul Sananatii in anul 2011, iar în cadrul Subprogramului Naţional de Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer s-au efectuat proceduri în urma cărora s-au născut sute de copii în familii care altfel nu i-ar fi putut avea. In anul 2013, din motive de finanţare, pacienţii nu au putut depune dosare, deşi Subprogramul teoretic a existat, figurând în lista de programe naţionale de sănătate publicată în Monitorul Oficial pentru anii 2013 şi 2014.