De ce ne îngrășăm, de fapt. Cercetătorii spun că au găsit adevăratul vinovat pentru epidemia de obezitate: fructoza
Cercetătorii au căutat ani de zile soluții pentru a combate obezitatea, care a devenit o problemă majoră de sănătate publică în întreaga lume. Însă, recent, o echipă de cercetători americani susține că a identificat principala cauză a obezității, o descoperire care, dacă se va dovedi corectă, ar putea schimba percepția noastră asupra acestui fenomen și ar putea duce la dezvoltarea de tratamente mai eficiente.
Îngrijorarea privind rata din ce în ce mai mare a obezității și a bolilor cronice asociate cu aceasta a generat un interes crescut pentru studiile privind cauzele și modalitățile de prevenire a acestei afecțiuni. De-a lungul anilor, specialiștii în nutriție au descoperit o serie de posibili vinovați pentru creșterea alarmantă a obezității, precum alimentația bogată în calorii, consumul de alimente procesate, un stil de viață sedentar sau chiar stresul. Cu toate acestea, nicio teorie nu a reușit să răspundă complet acestui mister al obezității, până acum. O echipă de cercetători americani propune o nouă teorie care merge mai departe decât soluțiile tradiționale și încearcă să reunească și să integreze teoriile existente într-o singură explicație comprehensibilă a obezității.
Oamenii de ştiinţă cred că au aflat potenţialul vinovat pentru epidemia de obezitate: fructoza.
Potrivit echipei conduse de dr. Richard Johnson, cercetător la facultatea de medicină Anschutz, a Universităţii Colorado, fructoza, care se găseşte în zahărul de masă şi în siropul de porumb cu conţinut ridicat de fructoză, se află în centrul problemei obezităţii. Studiul echipei de cercetători a fost publicat în revista Obesity.
Conform acestora, fructoza poate fi, de asemenea, produsă în organism din carbohidraţi, în special din glucoză. Când fructoza este metabolizată de organism, se reduce energia activă cunoscută sub numele de ATP (adenozin trifosfat). Această scădere declanșează ulterior senzația de foame și creșterea consumului de alimente.
Rețetă de zacuscă. Trucul special al lui chef Florin Dumitrescu
Acest concept este numit de cercetători "ipoteza supraviețuirii fructozei" și integrează diferite teorii alimentare legate de obezitate, inclusiv două teorii care erau în contradicție. Teoria echilibrului energetic susținea că aportul excesiv de alimente, în special de grăsimi, este cauza obezității, în timp ce modelul carbohidraților-insulină evidenția rolul carbohidraților în creșterea în greutate.
Aceste teorii, care anterior păreau incompatibile, pot fi privite acum ca piese ale unui puzzle mai mare, unite de o componentă crucială: fructoza.
„În esenţă, aceste teorii, care pun în centrul epidemiei de obezitate o serie de factori metabolici şi ai stilului alimentar, sunt toate piesele unui puzzle unificat de o ultimă piesă: fructoza”, scrie dr. Johnson într-un comunicat al universităţii.
Fructoza este cea care declanşează metabolismul să treacă în modul de putere scăzută şi să ne pierdem controlul apetitului, dar alimentele grase devin principala sursă de calorii care determină creşterea în greutate, mai spune Johnson.
Călătoriile cu taxi-ul vor deveni un lux. Cât ar urma să coste o cursă din 2024
Pentru a veni în sprijinul teoriei lor, cercetătorii au explicat mecanismul biologic al animalelor care hibernează:
Atunci când oamenilor le este foame şi nu mai au suficientă energie activă, corpul intră în modul de supravieţuire, la fel ca animalele care se pregătesc pentru iarnă căutând hrană.
Fructele, cunoscute pentru conținutul lor ridicat de fructoză, pot reduce semnificativ energia activă, în timp ce grăsimile sunt stocate ca energie. Consumul excesiv de alimente bogate în fructoză împiedică refacerea energiei active din stocarea grăsimilor, ceea ce duce la un nivel scăzut al energiei active, asemănător cu situația ursului care se pregătește pentru o perioadă lungă de hibernare în timpul iernii.
„Această teorie vede obezitatea ca pe o stare de energie scăzută”, notează dr. Johnson.
Identificarea fructozei ca fiind conducta care redirecționează energia activă către stocarea grăsimilor arată că fructoza contribuie la dezechilibrul energetic, unind astfel teoriile existente asupra obezității, a concluzionat autorul studiului.
Trucurile imbatabile prin care poți să păstrezi pătrunjelul gustos și aromat LUNI DE ZILE