De ce ne împărtășim cu vin și nu cu apă? Cele trei calități divine, explicate de Părintele Calistrat Chifan
Există un mister adânc în spatele ritualului împărtășirii cu vin în cadrul Sfintei Liturghii, în loc de apă. Această practică a ridicat întotdeauna întrebări și curiozități, iar Părintele Calistrat Chifan, un învățat al Bisericii, ne oferă o perspectivă esențială asupra acestui aspect.
Sfânta Împărtășanie este unul dintre cele mai vechi rituri sacre care este venerat cu sfințenie de către toți credincioșii. Astfel, în special în timpul celor mai importante perioade de post din an, credincioșii se adună în biserici pentru a primi Trupul și Sângele Domnului, simbolizate de vinul roșu și de anafura, pe care preotul le oferă fiecărui credincios în parte, în fața Altarului.
Cu toate acestea, mulți nu cunosc semnificația vinului și motivul pentru care acesta nu a fost niciodată înlocuit cu apă în cadrul acestei ceremonii sacre. Pentru a clarifica aceste întrebări, părintele Calistrat Chifan a abordat acest subiect și a dezvăluit importanța profundă a acestei băuturi alcoolice în contextul Sfintei Împărtășanii.
„Oamenii fac abuz, Hristos a făcut din el Mântuire. De ce vinul? Are trei calități divine pe care noi nu le știm. Vinul crește din pământ, se hrănește cu apă și devine sânge Dumnezeiesc. Din ce a fost alcătuit omul? Din apă și din pământ. Via nu are nevoie de altă întreținere. Omul duhovnicesc prin ce primește dulceața Dumnezeirii? Prin rugăciune, prin lumină, prin căutarea veșnică a luminii, de asta vinul.”, a spus părintele Calistrat Chifan în cadrul unei emisiuni.