De ce lumina de la telefoane și calculatoare e mai periculoasă decât ai crede
Lumina albastră pe care o emit dispozitive digitale precum telefoanele mobile este o adevărată otravă pentru ochi. Aceasta provoacă retina să dea naștere unor molecule toxice la nivelul celulelor care receptează lumina.
O echipă de chimiști de la Universitatea din Toledo a efectuat un studiu care arată că lumina albastră dă naștere acelor molecule toxice care dizolvă membrana celulelor fotoreceptoare.
De asemenea, coreea ochiului nu este capabilă să blocheze sau să reflecte lumina albastră. Astfel, timpul pe care îl petreci cu ochii în telefon joacă un rol esențial pentru sănătatea ta.
Cum îți afectează lumina albastră vederea
Lumina de culoare albastră face parte din spectrul luminii emise de Soare, ceea ce înseamnă că oamenii sunt expuşi în fiecare zi acestui tip de lumină. Însă, expunerea pe timpul nopţii la lumină albastră, care este emisă la niveluri mari de telefoanele inteligente, tablete, laptopuri şi alte dispozitive cu ecrane bazate pe tehnologia LED, poate duce la deteriorarea vederii.
Pe măsură ce înaintezi în vârstă sau dacă sistemul tău imunitar este suprimat cu atât mai repede îți vei pierde capacitatea de a lupta împotriva atacului la adresa retinei, generat de lumina albastră.
Astfel este posibil să apară degenerescența maculară – o boală incurabilă a ochilor care are ca rezultat pierderea semnificativă a vederii. Boala este resimțită cel mai des în rândul persoanelor de 50-60 de ani și reprezintă moartea celulelor fotoreceptoare din retină.
În acest sens, specialiștii ne sfătuiesc să purtăm ochelari de soare care filterază razele ultraviolete, și lumina albastră în exterior și să evităm să folosim dispozitivele pe întuneric. În ultimii ani, producătorii au introdus moduri prin care poate fi modificat aspectul. Deocamdată, aceasta ar fi soluția de mijloc, dacă nu vrei să renunți la folosirea dispozitivelor.