MENIU

De ce ar trebui să consumi ștevie toată primăvara. Beneficii incredibile

Ștevia ( Rumex patientia) este varianta domesticită a macrisului (rumexacetosa). Este o plantă perenă înalta de până la 1-1,5 m cu Frunze moi, lucioase și cărnoase, suculente ( frunzele bazale sunt foarte lungi și late, iar cele de pe tulpină mult mai mici și alungite) și flori grupate în inflorescente terminale verzi și alungite. Fructul este o nuculă mică de cca 3 mm.

Ștevia are și rizom (tulpină subterană). Aparține familiei Polygonaceae și crește în grădini și în flora spontană pe continentul european, în Vestul Asiei și în nordul Africii.

De la ștevie se folosesc:

  • rizomii cu rădăcina- se scot primăvară timpuriu sau toamna (septembrie-octombrie).
  • frunzele- se culeg primăvară

Substanțe active

Ștevia conține tanini (inclusiv catecol), principii amare, rășini, rumicina, acid crisofanic și un ulei volatil complex, precum și glicozide, care nu sunt metabolizate de organismul uman, fiind astfel eliminate fără că vreo calorie să fie absorbită. Este bogată în fosfor, calciu, zinc, mangan, seleniu, magneziu, sodiu, fier, potasiu, vitamina A, vitamina C.

Proprietăți terapeutice

Substanțele active din ștevie îi confira acesteia proprietăți antibacteriene, antiseptice, antimicrobiene, antioxidante, antiglicemice și antihipertensive, purgative, depurative, laxative, astringete, colagoge

Indicații terapeutice

1. anemia– ștevia este una dintre cele mai recomandate plante în tratarea anemiei. În afară de conținutul bogat în fier, rădăcina sifrunzele de ștevie conțîn substanțe benefice organismului, precum taninuri, rășini, glicozi de antrachinonice și oxalate, fosfor, vitaminele A și C și calciu.

2. diabet de tip I și ÎI deoarece are capacitatea de a regla nivelul zahărului din sânge- temperează senzația de foame, combate poftă de dulciuri. : Un studiu din 2007 pe oameni a descoperit că ștevia are proprietăți anti-diabet, inclusiv revitalizarea celulelor beta afectate, și este comparabilă cu glibenclamida, dar fără efectele secundare ale acestui medicament

3. combate obezitatea– prin scadera apetitului și a poftei de dulciuri, ștevia reglează greutatea corporală ajutând la pierderea kilogramelor în plus.

 4. reduce tensiunea arterială – se consumă 2-3 cești de infuzie pe zi

 5. este detoxifianta – prin faptul că accelerează tranzitul intestinal, ușurează digestia, elimina deranjamentele stomacale ajută la eliminarea toxinelor din organism- bea o ceașcă de ceai de ștevie după fiecare masă.

Mai multe articole despre:
proprietăţi beneficii stevie