De ce apar negii şi ce legătură au cu sistemul imunitar?
Negii sau verucile reprezintă cea mai frecventă suferinţă dermatologică, după acnee. Studiile arată că trei din patru persoane se confruntă cu această problemă la un moment dat în viaţă, iar copiii şi adolescenţii sunt cei mai susceptibili la apariţia verucilor, din cauza sistemului imunitar incomplet dezvoltat.
Trebuie menţionat că negii nu sunt bătături, deşi au acest aspect, ci sunt papule, adică leziuni cu conţinut solid care pot fi simţite la palpare şi care sunt ridicate faţă de planul pielii. Negii pot apărea cu precădere pe mâini şi degete, însă există şi forme care se localizează la nivelul tălpii, pe scalp, faţă, gât, torace sau genunchi.
Există un vechi mit conform căruia dacă atingi o broască îţi apar negi, însă acesta este complet fals. Negii sunt, de fapt, infecţii ale pielii cu HPV – Human Papilloma Virus, acelaşi virus care favorizează cancerul de col uterin, dar care, atenţie, nu înseamnă că verucile se transformă în cancer, spun dermatologii, citaţi de Adevărul.
Sunt aproximativ 180 de tipuri de HPV, iar dintre aceste tulpini una determină apariţia negilor. Din acest motiv, vaccinul anti HPV nu are cum să prevină apariţia negilor, pentru că este destinat unor tulpini diferite.
HPV se găseşte deseori pe obiecte, însă infecţia este favorizată de microleziunile de la nivelul pielii (zgârieturi, tăieturi), umezeala crescută (bazine de înot, duşuri, vestiare, saună) şi de transpiraţia excesivă.
Negii dispar de la sine în decursul a şase luni sau chiar doi ani, însă există şi cazuri când aceştia rămân pe piele o perioadă mult mai lungă. În astfel de situaţii, când devine o problemă inestetică sau provoacă disconfort, medicul dermatolog poate apela la diverse soluţii, cum ar fi congelarea cu azot lichid, arderea cu laser, excizia etc.
Un rol important în eliminarea negilor îl joacă sistemul imunitar, care poate fi îmbunătăţit cu ajutorul alimentaţiei, bazată pe legume colorate, bogate în vitamina A, cum ar fi ceapa, usturoiul, varza, broccoli, a suplimentelor cu zinc, vitamina B şi C, odihnă corespunzătoare şi menţinerea unei igiene corecte.