MENIU

De câte ori trebuie să treci pe sub masă în Vinerea Mare. Toată lumea face această mare greşeală

Trecerea pe sub masă este un obicei împământenit în Biserica Ortodoxă. Doar că exprimarea este improprie și nu are nimic de-a face cu adevăratul sens al acestui ritual.

În Vinerea Mare, pentru toți credincioșii, trecerea pe sub masă este momentul zilei. Toți merg să treacă pe sub Sfântul Aer. Ritualul creștinesc e simplu. Se trece pe sub masă, o dată sau de trei ori. Se sărută crucea. Se aprinde o lumânare. Se depun flori. Iar sensul acestui ritual este unul foarte profund. Dar oamenii aduc diverse ofrande. Aprind snopuri de lumânări și rostesc rugi numai de ei știute. Și sunt convinși că astfel li se vor îndeplini cele mai ascunse dorințe.

Ce reprezintă Sfântul Epitaf

După slujba Ceasurilor Împărătești, în Vinerea Mare, în toate bisericile are loc Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf. Acum se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf. Este așezat pe o masă mai înaltă, care simbolizează Mormântul Mântuitorului. Sfântul Epitaf, știut și drept Sfântul Aer, este un obiect de cult, confecționat din material fin, pe care este înfățișată icoana Punerii în Mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos. Așadar, trecerea pe sub masă nu este un gest oarecare. De fapt masa respectivă reprezintă, timp de câteva ceasuri, Sfântul Mormânt.

Pe de altă parte, Sfântul Epitaf amintește de milostenia lui Iosif din Arimateea și a lui Nicodim. Aceștia au coborât de pe Cruce trupul lui Iisus și L-au pregătit pentru înmormântare, conform libertatea.ro.

Cum se face trecerea pe sub masă

Așadar, trecerea pe sub masă nu are nicio legătură cu superstițiile. Este un gest creștinesc, menit să ne apropie de divinitate. Încununează cumva Postul și rugăciunile din perioada Păresimilor.

Și ne face să simțim astfel punerea în mormânt a Mântuitorului, pentru ca apoi să învie și să ne aducă iertarea păcatelor. Credincioșii sărută Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, așezate peste Sfântul Epitaf. Apoi, trec pe sub masa simbol al Sfântului Mormânt. Pe partea cealaltă, se află Sfânta Cruce, la care trebuie să ne închinăm. Unele persoane trec pe sub masă doar o dată. Căci Iisus Hristos a fost unul și o dată S-a jertfit pentru noi, păcătoșii.

Alte persoane consideră că trecerea pe sub masă trebuie să se facă de trei ori. În amintirea celor trei zile în care trupul Mântuitorului a stat în mormânt. Indiferent care ar fi opțiunea, simbolul este unul singur. Importantă este smerenia și umilința cu care se face trecerea pe sub masă.

Superstiții în Vinerea Mare

Trecerea pe sub masă sau pe sub Sfântul Aer, în Vinerea Mare, este obligatorie.

Dacă vrei să nu te mai doară spatele și să ai parte de belșug. Neapărat de trei ori va trebui să treci, dacă vrei să nu te mai doară capul și să vezi bine.

Tot pentru vedere bună și ochi sănătoși, va trebui să-ți ștergi ochii cu colțul Sfântului Epitaf, înainte de a trece pe sub masă.

O altă superstiție spune că, în Vinerea Mare, imediat după trezire, e bine să calci pe o bucată de fier, ca să nu te mai loveşti tot anul.