Date îngrijorătoare: Aproape jumătate dintre români se încălzesc cu lemne pentru foc
Aproape jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc cu lemne de foc și nu și-ar permite să plătească facturile uriașe la gaze. Cu toate acestea, guvernanții s-au angajat prin Planul Național de Redresare și Reziliență să renunțe la încălzirea cu lemne până în 2023.
Foarte mulți oameni nu și-ar permite să renunțe la încălzirea cu lemne pentru foc și să încheie un contract cu un furnizor de gaze sau să își monteze o centrală în case.
Vorbim despre aproape 3 milioane și jumătate dintre gospodăriile din Romînia, adică aproape jumătate dintre acestea care încă folosesc lemne pentru foc ca sursă de încălzire.
Costurile pentru încălzire într-un sezon rece într-o astfel de locuință se ridică la aproximativ 1.500 de lei, ceva mai puțin decât ar plăti oamenii pentru un furnizor.
Cu toate acestea, cu cât se apropie sezonul rece, cu atât mai mult prețurile cresc, dar, în lipsa unei alte surse de încălzire, această resursă este extrem de căutată în continuare.
În tot acest context, guvernanții s-au angajat prin PNNR să renunțe la încălzirea prin lemne pentru foc până în anul 2023, asta pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon.
Problema este, însă, că va fi interesant de văzut cum va fi atins acest obiectiv, având în vedere că foarte mulți oameni, în lipsa unui ajutor bine gândit din partea statului, vor rămâne fără căldură în case dacă li se interzice să folosească lemnele pentru foc.