Data de 1 octombrie, declarată Ziua persoanelor vârstnice de Patriarhia Română - Va fi trecută în calendarul creștin ortodox
Patriarhia Română declară ziua de 1 octombrie drept „Ziua persoanelor vârstnice”, care va fi trecută în calendarul creștin ortodox.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat joi declararea de către Patriarhia Română a zilei de 1 octombrie drept „Ziua persoanelor vârstnice”.
Ziua persoanelor vârstnice urmează să fie menționată în calendarul creștin ortodox la rubrica zilelor și datelor importante, se arată în comunicatul de presă transmis după ședința sinodală, relatează basilica.ro.
„În şedinţa solemnă din ziua de 26 octombrie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat activitatea socială a Bisericii Ortodoxe Române pe parcursul acestui An omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice, subliniind şi încurajând necesara activitate pastoral-filantropică din toate eparhiile Patriarhiei Române, activitate care a vizat în mod special alinarea singurătăţii celor ajunşi la vârsta senectuţii. Într-o epocă a însingurării crescute paradoxal în atmosfera saturată de multiple forme de comunicare actuală, apropierea concretă, personală şi caritabilă de cei vârstnici, vulnerabilizaţi inclusiv prin izolare, este şi rămâne o datorie pastorală prioritară”, potrivit anunțului Biroului de Presă al Patriarhiei Române.
Decizia vine în contextul Anului omagial 2023 al pastorației persoanelor vârstnice. În acest an, activitățile Bisericii Ortodoxe Române s-au concentrat în special pe segmentul populației vârstnice, fiind demarate activități cu caracter pastoral, spiritual, dar și social-filantropic.
„Constatăm că această temă dedicată pastorației persoanelor vârstnice a trezit mult interes pentru că avem mulți bătrâni și adesea ei suferă de singurătate mai mult decât orice”, a spus Patriarhul României în ședința solemnă de joi.
„Preotul a rămas, în multe sate, singura persoană care îi vizitează mai des pe vârstnici și‑i mai încurajează cu o vorbă bună. De aceea, este foarte important să continuăm și în anii care urmează această grijă pentru persoanele vârstnice”, a mai semnalat Preafericirea Sa.
Mai multe hotărâri au fost aprobate săptămâna aceasta de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, printre acestea fiind şi cea de uniformizare a titulaturii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi a icoanei Sfântului.
În zilele de miercuri şi joi, în Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-au desfăşurat şedinţa de lucru şi şedinţa solemnă ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, anunţă Patriarhia.
Principalele noi hotărâri ale Sfântului Sinod sunt următoarele:
- Declararea de către Patriarhia Română a zilei de 1 octombrie ca Ziua persoanelor vârstnice, urmând ca aceasta să fie menționată în calendarul creștin ortodox la rubrica zilelor și datelor importante.
- Aprobarea canonizării Cuviosului Macarie Protopsaltul cu titulatura Sfântul Cuvios Macarie Protopsaltul (31 august), a înscrierii sale în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, a proiectelor de texte liturgice (sinaxar, acatist și slujbă) și a icoanei acestuia.
- Aprobarea propunerii Episcopiei Basarabiei de Sud, avizată de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei, de începere a demersurilor de canonizare a protosinghelului Iraclie Flocea (11 mai 1893 – 16 august 1964).
- Aprobarea de uniformizare a titulaturii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou astfel: Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, precum și uniformizarea icoanei Sfântului, urmând ca acesta să fie reprezentat în toate icoanele ținând în mâna stângă Catedrala Patriarhală, iar în mâna dreapta toiagul de păstor.
- Înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Nicolae Cabasila (20 iunie) și aprobarea proiectelor de texte liturgice (sinaxar, slujbă, acatist și paraclis).
- Înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfinților Mucenici Marius și Marta, soția sa, și a fiilor lor Audifaciu și Avacum (6 iulie) și aprobarea proiectelor de texte liturgice (sinaxar și acatist).
- Aprobarea Acatistului Sfântului și Dreptului Simeon, primitorul de Dumnezeu (3 februarie).
- Aprobarea Acatistului Sfinților Cuvioși Varsanufie și Ioan din Gaza (6 februarie).
- Aprobarea textului Slujbei la deshumarea celor adormiți în Domnul.
Sursa: basilica.ro