MENIU

Noua cerere de arestare pentru Darius Vâlcov, respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins, marți seară, noua cerere de arestare preventivă pentru 30 de zile a fostului ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale. Aceasta este a doua cerere de arestare trimisă în instanță de DNA, după ce Darius Vâlcov a fost arestat preventiv pe 2 aprilie, în dosarul de trafic de influență. Decizia Curții Supreme nu e definitivă, potrivit Agerpres.

UPDATE 21:00: În aceste condiții, Darius Vâlcov rămâne doar cu mandatul de arestare de 23 de zile, emis de instanță pe 2 aprilie, în primul dosar în care fostul ministru este urmărit penal pentru trafic de influență.

Tot marți, judecătorii au decis prelungirea arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, în cazul lui Minel Prina, primarul suspendat al municipiului Slatina, și înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu pentru Lucian Petruț Șușală.

Darius Vâlcov se află deja în închisoare și a cerut chiar azi instanţei supreme să-l elibereze.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei  au propus  arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 07.04.2015, a inculpatului  VÂLCOV DARIUS-BOGDAN, fost primar al municipiului Slatina, județul Olt, în prezent senator, cu privire la săvârșirea infracțiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale", anunță un comunicat al DNA.

Măsura arestării preventive a fost propusă de procurori având în vedere că, raportat la calitatea de senator a celui menţionat, a fost îndeplinită condiţia prevăzută în Constituţia României, în sensul în care plenul Senatului a încuviinţat cererea de arestare preventivă pentru acele aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul VÂLCOV DARIUS-BOGDAN a săvârşit infracţiunea sus menționată, prin prisma calităţilor deţinute de acesta de-a lungul timpului, de primar al municipiului Slatina, senator în Parlamentul României şi membru al Guvernului României

Concret, potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă a rezultat că, începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși.
Produsul infracțional obținut în urma săvârșirii infracțiunilor față de care se efectuează cercetări ( trafic de influență și efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale) a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conținând următoarele:
- 90.000 dolari,
- 1.323.850 lei,
- 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme,
- un tablou cu ramă aurie, inscripționat RENOIR,
- un tablou inscripționat JEAN COCTEAU,
- o pictură pe lemn, inscripționat AUREL ACASANDREI.

Ulterior, ca urmare a perchezițiilor domiciliare, s-au identificat 101 tablouri, despre care există indicii că ar fi fost achiziționate, prin interpuși, de către inculpatul Vâlcov Bogdan Darius, cu banii presupus obținuți din comiterea infracțiunilor pentru care se efectuează cercetări, în respectiva cauză. Pe tablouri figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi PABLO PICASSO (două gravuri și un desen în cărbune), ANDY WARHOL, NICOLAE TONITZA, ȘTEFAN LUCHIAN, GHEORGHE PETRAȘCU, CONSTANTIN PILIUȚĂ, CORNELIU BABA, HORIA BERNEA, OCTAV BĂNCILĂ etc.

În aceeași cauză, procurorii au propus:

- prelungirea măsurii preventive a arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14.04.2015 şi până la 13.05.2015, inclusiv, a inculpatului PRINA MINEL FLORIN, primar al municipiului Slatina, în prezent suspendat,cu privire la săvârșirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă,
- înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14.04.2015 şi până la 13.05.2015, inclusiv, a inculpatului ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani (detalii cu privire la starea de fapt în comunicatul nr.508/14 martie 2015)

Menţionăm că anterior, la cererea procurorilor, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus faţă de inculpatul VÂLCOV DARIUS-BOGDAN măsura arestării preventive pe o perioada de 23 de zile, de la data de 02.04.2015 până la 24.04.2015 inclusiv, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influenţă.

 

Vâlcov a recunoscut că a primit 1,5 milioane de euro de la Theodor Berna

 

 

Darius Vâlcov a recunoscut, cu ocazia audierii în calitate de inculpat, că a primit 1,5 milioane de euro de la omul de afaceri Theodor Berna, pentru a-și exercita influența în vederea atribuirii unor lucrări către firma acestuia, Tehnologica Radion SRL, în cazul în care nu ar fi câștigat licitația, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a fostului ministru de Finanțe într-un nou dosar.

Vâlcov a recunoscut că a primit banii atât cash, cât și prin intermediul unor societăți.

"De asemenea, inculpatul a declarat că a primit suma de 1,5 milioane euro, începând cu anul 2011, prin intermediul inculpatului Prina Minel Florin, administrator public la Primăria Slatina, acesta stabilind și modalitatea de plată. Totodată, inculpatul susține că știa de la Prina Minel Florin, Ramba Andrei Ovidiu și Șușală Lucian Petruț că o parte din bani au fost remiși și prin intermediul firmei Plus Confort SRL", se precizează în document.

În plus, Darius Vâlcov a formulat la DNA, pe 1 aprilie, un autodenunț în care preciza că în cursul anului 2012, după ce și-a dat demisia din funcția de primar, a discutat cu mai mulți apropiați, printre care și deputatul Daniel Ionuț Bărbulescu, despre înființarea unor firme și "dezvoltarea afacerilor în funcție de abilitățile fiecăruia".

"În cadrul respectivelor discuții, inculpatul le-a spus că îi poate împrumuta cu bani pentru a-i folosi în dezvoltarea afacerilor, dar în timp dorește să îi fie returnați. Cu privire la proveniența banilor, inculpatul a precizat că aceștia proveneau de la cele trei nunți și un botez, dar și din banii cash pe care îi avea în casă", se mai arată în referat.

Vâlcov a mai declarat și că persoanele cu care a discutat i-au propus ca o parte din profitul obținut să-i revină lui, iar el a acceptat. În plus, cu ocazia audierii în calitate de suspect, a recunoscut parțial anumite discuții pe care le-a avut cu apropiații săi, dar a susținut că a fost vorba doar de sfaturi prietenești pe care le-a dat în legătură cu înființarea și dezvoltarea unor afaceri.

"De asemenea, inculpatul nu a negat faptul că a remis sume de bani acestora, dar le-a justificat ca fiind împrumuturi, urmând ca banii să îi fie returnați de către aceștia pe măsură ce obțineau profit, iar la un moment dat să primească o cotă parte din afaceri. Totodată, inculpatul a recunoscut acuzațiile care i-au fost aduse, în sensul că 'societățile pe care eu le-am împrumut și la care urma să fiu beneficiar al unei cote părți din profit, au desfășurat activități comerciale, calitate în care eu eram incompatibil conform statului pe care îl aveam'", se precizează în referatul DNA.

Procurorii au apreciat că se impune luarea măsurii arestării preventive față de Darius Vâlcov, chiar dacă acesta a formulat și un autodenunț, deoarece faptele care i se impută prezintă un grad ridicat de pericol social.

 

 

 

Mai multe articole despre:
DNA tablouri arestare senator Darius Vâlcov