MENIU

Danemarca, tot mai aproape de un moment ISTORIC: referendum cu privire la intrarea în politica de apărare a UE, pe 1 iunie

Mette Frederiksen, premierul Danemarcei / Profimedia

Danemarca se va pronunţa, miercuri, prin referendum cu privire la intrarea sa în politica de apărare a Uniunii Europene, acesta fiind, practic, unul din efectele de domino ale invaziei Rusiei în Ucraina, transmite AFP.

Astfel, aproximativ 4,3 milioane de danezi sunt așteptați la urne, în prima zi de vară, respectiv pe 1 iunie. Potrivit ultimului sondaj publicat duminică, peste 65% dintre respondenţi au declarat că vor vota "da" la referendumul de mâine, relatează Agerpres.

Cu toate acestea, se menține prudenţa în privinţa rezultatului votului din cauza absenteismului ridicat prognozat, într-o ţară deja obişnuită să spună "nu" la referendumurile legate de Europa, cel mai recent având loc în urmă cu 7 ani, respectiv în 2015.

"Trebuie să votăm întotdeauna când există un scrutin", a transmis prim-ministrul Mette Frederiksen, duminică, la ultima dezbatere televizată.

"Cred din toată inima că trebuie votat da. Atunci când trebuie să ne batem pentru securitatea Europei, trebuie să fim mai uniţi cu vecinii noştri", a adăugat oficialul danez.

Stat membru din 1972, Danemarca şi-a manifestat pentru prima dată euroscepticismul respingând în 1992, cu 50,7% din voturi, tratatul de la Maastricht.

Pentru a ridica blocajul, ce ameninţa intrarea în vigoare a tratatului fondator al Uniunii Europene, Copenhaga a obţinut o serie de derogări, denumite "opt outs" (opţiune de retragere) în jargonul european, şi ţara a votat în cele din urmă \"da\" la un nou scrutin un an mai târziu.

De atunci, Danemarca a rămas în afara zonei euro (respinsă prin referendum în 2000), precum şi a politicii europene în materie de afaceri interne şi justiţie (prin referendumul din 2015) şi de apărare.

În baza acestei derogări, Danemarca, membru fondator al NATO, nu a participat la nicio misiune militară a UE.

Teritoriile autonome ale Danemarcei, Groenlanda - care nu mai face parte din UE - şi insulele Feroe, nu participă la referendum, mai arată sursa citată.