MENIU

Dăncilă a făcut anunțul: Se menține plafonarea prețurilor la gaze și curent

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, în deschiderea ședinței de guvern de vineri, ce modificări sunt aduse celebrei OUG 114 în privința taxării din sectorul energetic.

Viorica Dăncilă a spus că se menține plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică pentru toți consumatorii casnici, dar se renunță la plafonarea acestora pentru consumatorii industriali, "în urma dezbaterilor cu reprezentanții din industrie și UE".

Ce a mai spus premierul în debutul ședinței de guvern: "În domeniul energiei, am adus clarificări și reglementări în scopul:

- accelerării investițiilor în sectorul energiei electrice;
- dezvoltării rețelelor de distribuție a gazelor naturale prin introducerea posibilității de a se realiza acest lucru și din fonduri publice de către Unitățile Administrative-Teritoriale;
- reducerea costurilor de încălzire ale populației;
- asigurarea viabilității economice a producției de energie electrică din cărbune, prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri;
- și asigurarea viabilității economice a producției de energie electrică și termică în cogenerare, prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri".

Guvernul Dăncilă corectează "Ordonanța lăcomiei"

Potrivit unor surse din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citate joi de Agerpres, preţul gazelor de producţie internă urmează să fie plafonat începând cu 1 mai, cu o lună mai târziu decât era prevăzut în OUG 114/2018.

Potrivit OUG 114/2018, preţul gazelor de producţie internă urma să fie plafonat în perioada 1 aprilie 2019 - 28 februarie 2022, însă Guvernul are în plan modificarea acestei ordonanţe în şedinţa de vineri.

Amânarea cu o lună a plafonării preţului gazelor nu era inclusă în proiectul de modificare a OUG 114/2018, publicat marţi pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Preț gaze La începutul lunii martie, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României, întrucât măsurile din OUG 114/2018 încalcă directivele din sectorul gazelor naturale.

 

Mai multe articole despre:
Viorica Dăncilă plafonare preț gaze