Dan Șova ajunge, astăzi, la ÎCCJ. Parlamentarul speră să scape de arestul preventiv
Cu trei zile înainte de Crăciun, senatorul Dan Sova încearcă sa scape de arestul preventiv.
Social democratul ajunge astăzi in fata judecatorilor de la instanța supremă, a căror clemență speră să o obțină. Procurorii DNA, însă, vor pleda astăzi pentru menținerea după gratii a parlamentarului.
Dan Șova a fost arestat preventiv în urmă cu o săptămână, pentru 20 de zile, după ce magistrații de la ÎCCJ au acceptat recursul procurorilor DNA.
Deși un mandat de arestare preventivă are o perioadă de 30 de zile, Șova va pretrece în arest doar 20 de zile pentru că se scade perioada petrecută în arest la domiciliu. Astfel că până pe 2 ianuarie, cel puțin, Șova va rămâne în Arestul Central al Poliției Capitalei, unde se află încarcerat de ieri-noapte, potrivit Realitatea TV.
Procurorii anticorupție îl cercetează penal pe Dan Șova pentru infracțiuni de trafic de influență. Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 — iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al CET Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. Mihai Bălan este, însă, cercetat în continuare de DNA în libertate, sub control judiciar.
"Concret, Dan Șova i-a spus persoanei denunțătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistență juridică cu CET Govora SA, de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună. În schimbul acestui serviciu, Șova a pretins de la persoana denunțătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistență juridică ce urma să se încheie între CET Govora și casa de avocatură respectivă", susțin procurorii.
DNA precizează că, în decembrie 2011, între CET Govora, reprezentată de Mihai Bălan în calitate de director general, și societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună.