Legea "Dai casa băncii și scapi de datorii" a trecut de votul Parlamentului. Merge la promulgare
Legea prin care datornicii care nu-şi mai pot plăti creditele rămân doar fără imobilul ipotecat, iar banca nu mai confiscă alte datorii a trecut de votul Camerei Deputaţilor. 233 de deputaţi au votat pentru şi unul impotrivă. Legea va merge la promulgare la Klaus Iohannis, anunţă Realitatea TV. De câştigat ar avea atât debitorii, cât şi băncile, spun iniţiatorii proiectului.
Plenul Camerei Deputaților care este for legislativ decizional în acest caz.
Reprezentanţii Băncii Naţionale spun că vor contesta legea la Curtea Constituţională pentru că băncile riscă falimentul. Legea este iniţiată de deputatul PNL, Daniel Zamfir, şi prevede ca, în cazul în care nu mai poţi plăti creditul, îi returnezi băncii casa şi creditul se stinge.
Proiectul Legii dării în plata cu efect liberatoriu, scris de avocatul și profesorul de drept Gheorghe Piperea, inițiat în Parlament de deputatul Daniel Zamfir si semnat de alti 155 de deputati din toate partidele politice. Legea prevede ca datornicii ale căror locuințe au fost ipotecate și sunt executate silit să renunțe de bunăvoie la acestea și să scape astfel, definitiv, de întreaga datorie către bancă, scrie paginadebanci.ro.
„Prezentul proiect de lege, care transpune si prevederile Directivei 2014/17/UE a Parlamentului European, și a Consiliului, își propune să creeze un mecanism prin intermediul căruia predarea de către debitor creditorului a imobilului aflat în proprietatea sa, ca urmare a acordării de către acesta din urmă a unui credit, săstingă integral obligația debitorului. Darea în plată reprezintă o soluție echitabilă atât pentru debitor, cât și pentru creditor care, la momentul acordării creditului, a apreciat că imobilul adus ca garanție acoperă valoarea acordată”, se arată în expunerea de motive a legii.
Dacă legea va fi promulgată de preşedintele României, intră în vigoare în 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.