MENIU

Dacian Cioloș: "Recunoaştem dreptul PNL de a desemna un premier". Ce spune despre eventuale negocieri cu PSD

Dacian Cioloș, președinte USRPLUS / Inquam Photos / George Calin

Au votat moțiunea de cenzură împotriva lui Florin Cîțu, iar acum s-au întors la masa discuțiilor pentru a forma o nouă majoritate politică alături de PNL, condus de același Florin Cîțu. Mai mult decât atât, sunt gata să recunoască faptul că liberalii au dreptul de a veni cu propunerea pentru funcția de premier al României. Cel puțin așa susține preşedintele USR, Dacian Cioloş, care a menţionat că liberalii trebuie să ia o decizie în ce priveşte viitoarea coaliţie, deoarece nu se pot "plimba în fiecare zi şi la USR şi la PSD". Declaraţia a fost făcută la Palatul Parlamentului, înaintea discuţiilor cu reprezentanţii PNL privind o posibilă refacere a coaliţiei.

"Premierul - am spus că recunoaştem dreptul PNL de a desemna un premier. O să vedem care e propunerea, dar înainte de a discuta şi de persoana premierului, cred că e important să vedem dacă ne putem pune de acord pe acest cadru. Un premier ar trebui să fie, aşa cum am mai spus, o persoană care să fie capabilă să gestioneze un guvern de coaliţie, nu doar un guvern al PNL şi nu doar să fie reprezentantul PNL", a afirmat Cioloş.

Acesta nu a dorit să dea detalii legate de opţiunile USR privind eventuale portofolii înt-un viitor guvern, arătând că PNL trebuie să decidă în primul rând dacă doreşte sau nu refacerea coaliţiei: "Până să ajungem să discutăm despre ministere sunt alte lucruri pe care trebuie să le clarificăm. (...) Dacă PNL decide că vrea refacerea coaliţiei - pentru că nu se poate plimba în fiecare zi şi la USR şi la PSD - PNL va trebui să aleagă. După aceste discuţii preliminare, va trebui să aleagă. (...) Nu suntem încă la momentul la care să discutăm de portofolii şi de oameni. Astăzi va fi o discuţie preliminară şi e important ca după discuţiile de astăzi PNL să decidă dacă alege refacerea coaliţiei cu USR şi UDMR sau dacă alege să negocieze o majoritate cu PSD".

El a subliniat că "nu se pune problema" ca USR să negocieze o formulă guvernamentală cu PSD.

"Singura formulă de negociere pentru o majoritate guvernamentală din care USR poate să facă parte este cu PNL şi cu UDMR", a mai spus Cioloș.

Citește și Florin Cîțu, înaintea negocierilor cu USR: Mergem cu un mandat de guvernare în jurul PNL, ceea ce înseamnă premier de la PNL

Mai multe articole despre:
ciolos coalitie usr pln udmr