MENIU

Cutremur 77' - 4 martie - Peste 1.570 de morți, 11.300 răniți și 35.000 de locuințe prăbușite

cutremur 77

Astazi este 4 martie, ziua in care in anul 1977 avea loc cel mai puternic cutremur din istoria recenta a Romaniei. Bilantul a fost unul sumbru.

Au trecut 43 de ani de când în România s-a scris cea mai tragică pagină din istoria postbelică. Pe 4 martie, la ora 21:22, țara a fost zguduită de un cutremur devastator, iar după seara de 4 martie se înregistra un bilanț sumbru: peste 1.500 de morți, zeci de mii de victime și case prăbușite. 

4 martie 1977, ora 21:22:22. Un cutremur devastator zguduia România. 56 de secunde a durat mișcarea telurică, iar magnitudinea a ajuns la 7,2 pe Richter. Energia distructivă eliberată de seism a fost egală cu cea emisa de 10 bombe atomice de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei. Mai apoi se scria un bilanț negru: 1.570 de victime, dintre care 1.391 numai în București.

La nivelul întregii țări au fost atunci aproximativ 11.300 de răniți și circa 35.000 de locuințe prăbușite. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat în București, unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit. Renumitele blocuri de pe Bulevardul Magheru - Dunărea, Wilson, Scala - au dispărut în câteva clipe.

A doua zi, Capitala era un oraș al plângerii. Mii de bucureșteni își cautau disperați, printre ruine, rudele, prietenii, vecinii. Numeroase personalități ale vremii au pierit în acele clipe blestemate: actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneţ, scriitorul Anatol Emilian Baconsky, dar și cântăreaţa de muzică uşoară Doina Badea.

După câteva zile de la cutremur, salvatorii au reluat căutarea victimelor, iar la fiecare 15 minute se făcea o liniște absolută pentru a auzi strigătele de ajutor ori semnalele posibililor supraviețuitori.

Pe parcursul seismului care a și ucis mii de persoane, Nicolae Ceaușescu se afla la un banchet oficial, alături de soția sa, Elena, în Nigeria. La aflarea tragicei vești, banchetul s-a terminat și soții Ceaușescu au revenit de urgență în țară.

Ceaușescu a dat ordine foarte hotărâte de-a NU se continua căutările pentru găsirea victimelor cutremurului peste termenul limită de supraviețuire. Martorii acelor vremuri au relatat că încă se mai auzeau sunete de sub dărâmături. Coșmarul acelor clipe a rămas însă adânc impregnat în amintirea românilor. 

Mai multe articole despre:
cutremur 77