MENIU

Curtea de Apel: Arestarea lui Oprescu, necesară pentru a nu-i da posibilitatea să ascundă probe

<p>Curtea de Apel: Arestarea lui Oprescu, necesară pentru a nu-i da posibilitatea să ascundă probe</p>

Arestarea lui Sorin Oprescu este necesară pentru identificarea fluxurilor financiare rezultate din documentarea altor activităţi similare şi pentru a nu da posibilitatea acestuia să ascundă probele necesare unei investigaţii economice paralele, se arată în motivarea deciziei de la Curtea de Apel.

Judecătorul Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), arată în motivarea deciziei prin care a confirmat arestarea preventivă în cazul lui Sorin Oprescu, că măsura se impune pentru a permite anchetatorilor să facă o anchetă minuţioasă şi, în paralel, să se efectueze şi o anchetă economică, dar şi pentru a nu-i lăsa primarului posibilitatea de a ascunde probe.

"Măsura arestării preventive se impune în acest stadiu procesual şi pentru identificarea fluxurilor financiare rezultate din documentarea altor activitati similare, în conformitate cu dispoziţiile art. 306 alin. 7 C.pr.pen. şi pentru a nu da posibilitatea inculpatului să ascundă probele necesare efectuării unei investigaţii economice paralele şi proactive care să permită atât documentarea activităţii infracţionale, cât şi indisponibilizarea produsului infracţiunii în vederea confiscării speciale şi a confiscării extinse", notează magistratul în motivarea deciziei, citat de Mediafax.

Judecătorul a mai arătat că, "în vederea justei soluţionări a cauzei şi a aflării adevărului, se impune efectuarea actelor de urmărire penală pentru documentarea completă a activităţii infracţionale, timpul curs de la data prezumtivelor fapte (5.09.2015) nefiind per se un element de natură să imprime organului judiciar o altă concluzie".

Instanţa a apreciat că luarea unei măsuri preventive mai blânde în cazul lui Sorin Oprescu ar putea să genereze o reacţie de profundă indignare în rândul membrilor societăţii sau să încurajeze conduite similare.

"Argumentele ţinând de situaţia familială a inculpatului, de starea de sănătate, nu pot conduce la acest moment la respingerea propunerii de luare a măsurii arestării preventive, cu atât mai mult cu cât posibilele repercusiuni asupra întregii societăţi au fost anticipate şi acceptate, neconstituind o piedică în punerea în executare a rezoluţiei infracţionale", arată magistratul în documentul citat.

Judecătorul mai notează că luarea măsurii arestării preventive faţă de Sorin Oprescu este necesară pentru a garanta buna desfăşurare a procesului penal, având în vedere gravitatea faptei care i se impută.

Potrivit instanţei, "urmările socialmente periculoase produse sau care s-ar fi putut produce dacă denunţătorul nu ar fi adus la cunoştinţa organelor de urmărire penală respectivele fapte justifică concluzia potrivit căreia rezonanţa socială negativă a faptelor săvârşite de inculpat nu s-ar putea diminua prin trecerea timpului".

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită.

Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Sorin Oprescu şi judecată în 14 septembrie la Curtea de Apel Bucureşti, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Magistratul a menţinut decizia din 6 septembrie a Tribunalului Bucureşti, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv.