MENIU

CCR, decizie în cazul Şova: Există un conflict între puterile statului

CCR, decizie de ultimă oră în cazul Şova: Există un conflict juridic între instituţiile statului / Foto: telegrafonline.ro

Sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pe cazul Şova a fost respinsă de Curtea Constituţională. CCR a admis, în schimb, sesizarea depusă de preşedintele CSM şi cere acum Senatului să publice hotărârea privind votul prin care Dan Şova a scăpat de arestare.

CCR a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui CSM și a constatat că există conflict de natură constituțională între autorități, urmând ca Senatul să redacteze hotărârea referitoare la cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova.

"În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Senatul României, declanșat de refuzul acestuia din urmă de a redacta și publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în plenul Senatului. Senatul are obligația de a redacta hotărârea adoptată în ședința plenului din 25 martie prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviințare a arestării senatorului Dan-Coman Șova, de a comunica hotărârea autorităților publice competente și de a o publica în Monitorul Oficial al României. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precum și Ministerului Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Senatului României", se arată într-un comunicat de presă remis, miercuri, de Curtea Constituţională.

Totodată, în cazul sesizării președintelui Klaus Iohannis, Curtea, cu unanimitate de voturi, a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public - PÎCCJ și CSM, pe de o parte, și Parlament, respectiv Camera Deputaților și Senatul, pe de altă parte, generat de omisiunea Camerei Deputaților și a Senatului de a modifica dispozițiile art.24 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, respectiv dispozițiile art.173 din Regulamentul Senatului.

De asemenea, Curtea Constituţională a respins contestația PNL ca devenită inadmisibilă, sesizarea de neconstituționalitate având ca obiect dispozițiile art.173 din Regulamentul Senatului.

Pe 7 aprilie, scrie agerpres.ro, plenul Camerei Deputaților și Senatului a decis cu 292 de voturi "pentru" și un vot "împotrivă", că urmărirea penală, reținerea și arestarea preventivă a unui parlamentar pot fi aprobate cu votul majorității deputaților sau senatorilor prezenți la ședință.

Mai multe articole despre:
Augustin Zegrean CCR Dan Şova decizie CCR Şova