MENIU

CURSUL BNR. Ce spune Mugur Isărescu despre DEPRECIEREA leului în raport cu EURO

Isărescu: Rezervele minime obligatorii în România sunt încă foarte sus 

CURS BNR. CURS VALUTAR. Mugur Isărescu vorbeşte despre recenta depreciere a monedei naţionale în raport cu EURO, dar şi despre soluţiile pe care BNR le are în condiţii de volatilitate ridicată sau chiar în cazul unui atac speculativ

CURS BNR. Guvernatorul Mugur Isărescu face, de asemenea, declaraţii despre marele pericol care pândeşte România în 2014 şi despre posibila sa candidatură la Preşedinţie într-un interviu acordat Mediafax pe care îl puteţi citi pe REALITATEA.NET la ora 14.

VEZI AICI INTERVIUL INTEGRAL

CURS BNR. Pe lângă detalierea condiţiilor care au dus la deciziile mai agresive, din urmă cu o săptămână, de relaxare a politicii monetare, Mugur Isărescu a adus şi lămuriri în ceea ce priveşte discuţiile legate de posibila sa candidatură la Preşedinţie.

CURS BNR. Şeful băncii centrale s-a pronunţat asupra situaţiei din instituţiile de credit şi a explicat de ce Banca Naţională a României a permis să revină din nou în poziţia de debitor net al sistemului bancar.

CURS BNR. Interviul cuprinde şi opinia guvernatorului BNR privind reluarea creditării, evoluţia inflaţiei şi nivelul creşterii economice din acest an. Isărescu a oferit mai multe indicii privind canalele de intervenţie pe pieţele interbancare şi soluţiile pe care BNR le are în condiţii de volatilitate ridicată sau chiar în cazul unui atac speculativ.

Pe cine vrea guvernatorul Isărescu să penalizeze lăsând cursul să urce la 4,55 lei/euro?

Mugur Isărescu sărescu a afirmat miercuri, 8 ianuarie, că moneda naţională ar trebui să se deprecieze după reducerea dobânzii şi a rezervelor minime obligatorii la lei, precizând, totodată, că se teme că un astfel de scenariu s-ar putea să nu aibă loc, deşi deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%.

"Oricum, fără să semnifice niciun nivel de intervenţie sau de altă natură, între 4,40-4,5 sunt 2%, cu mult sub 5% zona de echilibru, pe care o reconfirm acum. Într-un cuvânt, să lăsăm cursul să-şi facă datoria, pentru că el are un rol economic", a completat Isărescu.

Potrivit dealerilor, mesajul guvernatorului a fost interpretat de piaţă că banca centrală îşi doreşte un curs mai mare. Cotaţiile monendei naţionale au coborât sub 4,49 lei/euro în a doua parte a sesiunii de miercuri, deciziile BNR privind relaxarea monetară luând prin surprindere piaţa, majoritatea analiştilor anticipând în principal reducerea rezervelor minime obligatorii în lei.

După declaraţiile guvernatorului, cursul a urcat până la 4,4950 lei/euro la finalul zilei de miercuri.

CURS BNR. LEUL s-a oprit din cădere în raport cu EURO. Vezi cursul BNR de azi

CURS BNR. Leul şi-a întrerupt căderea liberă din ultimile săptămâni, un euro fiind cotat luni 13 ianuarie la BNR cu 4,5366 lei, sub nivelul de 4,5447 lei pentru un euro, atins vineri.

CURS BNR. Leul a avut un început dezastruos de an 2014, coborând la un nivel record de depreciere în ultimele 7 luni, până la cotaţia de 4,5447 lei pentru un euro, vineri 10 ianuarie.

CURS BNR. Căderea liberă a leului are loc în contextul în care guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că e posibil ca leul să scadă în continuare după reducerea dobânzii şi a rezervelor minime obligatorii în lei ale băncilor, decizie luată de BNR miercuri.

CURS BNR. Moneda naţională s-a apreciat luni, 13 ianuarie şi în raport cu dolarul american, acesta ajungând la 3,3201 lei, de la cursul de 3,3432 lei pentru un dolar de vineri.

LEUL, în cădere liberă în raport cu EURO

CURS BNR. Cursul de referinţă leu/euro afişat luni de Banca Națională a României a coborât cu 0,81 bani, la 4,5366 lei/euro, după ce în ultimele două şedinţe moneda naţională s-a depreciat cu 1%, rata de schimb atingând vineri cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni.

CURS BNR. Leul s-a întărit luni şi în raport cu dolarul american, paritatea coborând cu 2,31 bani, la 3,3201 unităţi. În ședința anterioară, rata de schimb a fost de 3,3432 lei/dolar, şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele aproape patru luni.

Totodată, a scăzut rata de schimb leu/franc elveţian, la 3,6768 unităţi. În şedinţa precedentă, cursul de schimb leu/franc elveţian a urcat la 3,6822 lei/franc, atingând maximul ultimelor aproape şapte luni.

CURS BNR. La deschiderea şedinţei interbancare, pe piaţa interbancară euro a fost cotat la 4,5390 - 4,5410 lei, cu puţin sub nivelurile de la închiderea de vineri, de 4,5400 - 4,5410 lei/euro.

Ulterior, cotaţiile au început să scadă treptat spre 4,53 lei/euro. Cel mai ridicat nivel tranzacţionat în prima parte a zilei a fost de 4,5400 lei/euro.

CURS BNR. La ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, pe piața interbancară euro era cotat în jur de 4,5370 lei.

CURS BNR. Leul s-a depreciat cu 1% în şedinţele de joi şi vineri, după ce guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că moneda naţională ar trebui să scadă după reducerea dobânzii de politică monetară şi a rezervelor minime obligatorii la lei.
Isărescu a precizat, totodată, că se teme că un astfel de scenariu s-ar putea să nu aibă loc, deşi deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%. Guvernatorul BNR a calificat, totodată, variaţii de 5% ale leului drept "normale".

Cursul a atins un maxim de 4,5480 lei/euro în prima parte a sesiunii precedente, însă apoi unele ordine de vânzare de euro au dus cotaţiile spre 4,54 lei/euro. Dealerii nu au exclus posibilitatea ca BNR să fi intervenit şedinţele anterioare pentru a tempera deprecierea leului.

CURS BNR. Isărescu a afirmat miercuri seară că moneda naţională ar trebui să se deprecieze după reducerea dobânzii şi a rezervelor minime obligatorii la lei, precizând, totodată, că se teme că un astfel de scenariu s-ar putea să nu aibă loc, deşi deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%. Guvernatorul a numit, totodată, variaţii de 5% ale leului drept "normale".

Banca Naţională a României (BNR) a publicat joi un curs de referinţă de 4,5290 lei/euro, reprezentând un nou nivel maxim al ultimelor şase luni.

O rata de schimb superioară, de 4,5340 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 20 iunie 2013. Maximul anului trecut a fost de 4,5535 lei/euro, anunţat pe 7 iunie.

Leul se PRĂBUŞEŞTE. Cel mai ridicat nivel pentru EURO din ultimele 7 luni

Leul s-a depreciat accentuat şi faţă de dolarul american, rata de referinţă leu/dolar urcând la 3,3267 lei/dolar, atingând, astfel, cel mai ridicat nivel din 11 noiembrie. La data menţionată, cursul a fost acelaşi cu cel de joi.

Totodată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a crescut de la 3,6372 lei/franc la 3,6616 lei/franc. Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate pentru depozitele atrase şi plasate în lei pe termen de o zi se plasau la 0,75 - 1,25% pe an. Dobânzile sunt mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 4% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale încadrează dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
curs valutar curs euro curs BNR curs leu cursul BNR