Cum vor să scape rușii de sancțiunile UE. O subsidiară Gazprom din România, cu activitate în Portul Constanța, și-a cerut falimentul
Companiile rusești care au activități pe teritoriul României fac tot posibilul să vândă tot și să plece, până nu le sunt confiscate toate afacerile. Ultima pe listă, o subsidiară din România a gigantului Gazprom, vrea să vândă tot, însă nu o poate face fără acordul instanțelor judecătorești de la noi din țară.
Societatea Balkan Marine Bunker Assets SRL, una dintre cele mai mari companii rusești din România, care își desfășoară activitatea în Portul Constanța, a înregistrat o nouă solicitare de intrare în faliment, după ce pe 15 februarie a.c. o altă cerere îi fusese respinsă, ca neîntemeiată, de Tribunalul Constanța. Pe 25 martie a.c., societatea a înregistrat un nou dosar, însă instanța nu a stabilit un termen de judecată.
Societatea Balkan Marine Bunker Assets SRL a înregistrat pe 25 martie 2024 un dosar la Tribunalul Constanța prin care își cere falimentul, în calitate de debitor. Instanța nu a stabilit încă un termen de judecată. Compania Balkan Marine Bunker Assets SRL a luat ființă ca urmare a divizării parțiale a Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA, în anul 2021. Divizarea și transferul de active și părți sociale au fost finalizate în iulie 2021. Ulterior, printr-o operațiune care s-a derulat în perioada 15 noiembrie 2021 – 11 februarie 2022, Gazpromneft Marine Bunker LLC și GPN - Proiect LTD au vândut părțile sociale ale noii companii Balkan Marine Bunker Assets SRL către o altă societate a Gazpromneft din Rusia, GPN Foreign Assets Management LLC.
Cererea de intrare în faliment
Toate acestea au avut loc în contextul în care intraseră deja în sancțiunile dictate de UE împotriva Rusiei, dispuse în anul 2014, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea. Măsurile stipulau faptul că vânzarea, cumpărarea sau furnizarea de investiții sau de asistență la emiterea sau efectuarea de oricare alte operațiuni cu valori mobiliare și instrumente ale pieței monetare realizate în mod direct sau indirect de către o persoană juridică, entitate sau organism stabilite în Rusia, care sunt controlate public sau cu proprietate publică sunt interzise.
Prima cerere de intrare în faliment
Prima cerere, respinsă de instanță
Și luna trecută societatea înregistrase un dosar în care își cerea falimentul. Pe 9 februarie a.c., Balkan Marine Bunker Assets a solicitat să intre în insolvență, iar pe 15 februarie a.c., cererea i-a fost respinsă, ca neîntemeiată, de către Tribunalul Constanța.
Situația financiară Balkan Marine Bunker Assets SRL
Balkan Marine Bunker Assets SRL Constanța a fost fondată în iulie 2021 de către Gazpromneft Marine Bunker LLC din Sankt Petersburg și este administrată de Tatiana Trufaș. În 2022, firma a raportat o cifră de afaceri în valoare de 1,1 milioane de lei, un profit net în valoare de 69.839 de lei, dar și datorii în valoare de 28.182 de lei. Firma este deținută în totalitate de GNP Foreign Assets Management LLC, compania înregistrată în Sankt Petersburg, la aceeași adresă cu GPN Proiect LTD, companie care deține 0,1% la Gazpromneft Marine Bunker Balkan.