Cum vede Departamentul de stat al SUA o eventuală extindere a NATO? Stabilitatea în Europa, accentuată
Statele Unite nu ar fi îngrijorate de faptul că o extindere a NATO ar face altceva decât să promoveze stabilitatea în Europa.
''Fără a ne referi la anumite ţări în special, nu am avea temeri că o extindere a alianţei defensive ar face altceva decât să promoveze stabilitatea pe continentul european'', a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, într-o conferință de presă, relatează Reuters.
Reprezentantul diplomaţiei SUA a răspuns, astfel, unei întrebări legate de posibilitatea ca Rusia să escaladeze confruntarea din Ucraina în cazul în care Suedia şi Finlanda ar adera la Alianţa Nord-Atlantică, intenția anunțată deja încă de săptămâna trecută.
Reacția Rusiei nu s-a lăsat nici ea așteptată. Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că, în cazul în care Suedia și Finlanda aderă la NATO, atunci Rusia va trebui să își consolideze forțele terestre, navale și aeriene din Marea Baltică pentru a restabili echilibrul militar.
Medvedev a evocat în mod explicit amenințarea nucleară, afirmând că nu se mai poate vorbi de o Baltică „fără arme nucleare”, unde Rusia are exclava Kaliningrad, înghesuită între Polonia și Lituania.
„Nu se mai poate vorbi despre un statut de zonă fără arme nucleare pentru Baltică - echilibrul trebuie restabilit”, a declarat el.
„Până astăzi, Rusia nu a luat astfel de măsuri și nici nu avea de gând să o facă. Dacă ne forțează mâna ei bine... luați aminte că nu noi am fost cei care am propus acest lucru", a mai spus fostul președinte rus, al cărui mandat a fost exercitat în perioada 2008-2012.
Furia autorităților de la Kremlin vine după ce media suedeze au anunțat, nu mai departe de ziua de ieri, că autoritățile intenționează să aplice pentru statutul de membru NATO la finalul lunii iunie, relatează TpyxaNews.
Recent, cotidianul The Times, a scris, citând oficiali, că Rusia a făcut o „gafă strategică masivă”, deoarece Finlanda și Suedia par gata să se alăture NATO încă din această vară.
NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia.