Cum trebuie să ne rugăm. Sfaturi de la ucenicul lui Arsenie Boca, Părintele David
Părintele David l-a întâlnit la vârsta de 11 ani pe Arsenie Boca. Atunci a aflat că va fi călugăr. Deși s-a dus să fie binecuvântat de Arsenie Boca, inițial, acesta a trecut pe lângă copil și nu i-a pus mâna pe creștet.
Când i-a atins creștetul, Arsenie Boca i-a spus că va fi călugăr. Și de atunci, părintele David îl cheamă pe Dumnezeu în ajutorul oamenilor, potrivit unui reportaj agerpres.ro.
Acum, călugărul spune să nu ne mai rugăm să avem bani mulți, pentru că nu există asemenea rugăciuni și nu ne ajută. "Nu are rost să cereți spor banilor, că nu sunt rugăciuni pentru așa ceva. Nu are rost să cereți averi, nu are rost să cereți altceva, cum cereți dumneavoastră: 'părinte, tare mă iubea soțul meu, nu știu ce m-oi face, dar, mi se pare mie, m-am cam înșelat că, de o vreme încoace, vorbește mai urât cu mine'. Rugați-vă ca Dumnezeu să vă dea sănătate!", spune părintele David.
Cea mai simplă rugăciune, potrivit părintelui David, este atunci când pur și simplu iei icoana Maicii Domnului în brațe: "Dacă nu știi să te rogi, ia icoana Maicii Domnului în brațe și stai de vorbă cu ea și îți afli răspunsul pentru păcatele tale, iar dacă vrei să știi și să îți citești sufletul tău, uită-te în oglindă și întreabă: 'Oare ce am făcut eu atâția ani de nu m-am spovedit, oare care sunt păcatele mele, oare cum arăt eu, oare pe ce am dat banii, oare cum sunt? Întrebați-vă și vă veți primi răspunsuri singuri. Toate sunt trecătoare, nu ne aduc nicio bucurie, numai slava lui Dumnezeu, rugăciunea și iubirea lui ne bucură. Să nu ne gândim la starea materială, că nu ne duce la mântuire, ci la starea sufletească".
Rugăciunea adevărată trebuie făcută încet și în liniște: "Înaltul Mitropolitul Ardealului ne povestea că cineva a trimis o scrisoare la Frăsinei și s-a îndeplinit rugăciunea, dar scrisoarea nu a ajuns. Numai dacă ne gândim, dacă cerem, și Dumnezeu ne-a dat darul acela, numai dacă spui din suflet! Aud: "am citit acatist după acatist, Paraclisul Maicii Domnului și nu nu am înțeles nimic". Dar ia stai și roagă-te încet, cuvânt cu cuvânt, trăiește-l în inima ta! Ca și când ai savura o prăjitură dulce, încet, cu lingurița. Așa și rugăciunea, trebuie să o simți ca dulceața. Să o simți în suflet, să știi că e trăită. Și atunci desigur că trăim cu Dumnezeu".