MENIU

Cum te răcorești pe caniculă fără aer condiționat. Cele mai bune trucuri dovedite științific

Cum te răcorești pe caniculă fără aer condiționat. Cele mai bune trucuri dovedite științific

Când temperaturile ating praguri sufocante, îți vine să te așezi în fața aerului condiționat și să rămâi acolo până trece canicula. Însă știm cu toții că nu este o decizie prea bună pentru sănătate și în plus nu ai oriunde acces la aer condiționat. Există unele trucuri dovedite științific care te ajută să faci față căldurii excesive. Iată cum să te răcorești pe caniculă:

Cum te răcorești pe caniculă - Mănâncă alimente picante

 
Poate părea o idee foarte proastă într-o zi fierbinte de vară. Cu toate acestea, alimentele iuți, în special ardeiul iute, conțin o substanță numită capsaicină, care acționează ca un iritant și ne face să transpirăm, proces prin care corpul se răcorește. „Alimentele picante stimulează receptorii din piele care în mod normal răspund la căldură. Prin urmare, tiparul de reacții care apar în urma durerii și receptorii nervoși pentru căldură declanșează aceeași reacție care apare din cauza căldurii. Printre acestea se numără vasodilatația, transpirația și bufeurile”, declară profesorul Barry Green din cadrul Universității Yale pentru Scientific American. Astfel vei simți o senzație de răcorire după ce consumi un preparat picant. Nu este o coincidență că în zonele cu climă fierbinte din Asia se consumă foarte multe mâncăruri picante.

Cum te răcorești pe caniculă - Învelește-te cu un prosop sau un cearșaf umed

 
Este o senzație deosebit de plăcută, mai ales dacă lași să funcționeze în același timp un ventilator. Evaporarea apei din materialul textil îți va ține răcoare peste nopate, iar prosopul sau cearșaful va fi probabil uscat până dimineața.
„Atunci când părți ale corpului cu o concentrație mare de vase de sânge la suprafața pielii intră în contact cu ceva rece, ajută la transferul de căldură și ajută corpul să se răcorească mai repede”, declară medicul și cercetătorul Shubhayu Saha într-un interviu pentru New York Times.
 

Cum te răcorești pe caniculă - Consumă mai puține proteine și alimente sărate

 
Alimentele sărate și proteinele produc căldură metabolică atunci când sunt digerate. Pe timp de vară, consumă mai multe fructe și legume și mese mai mici și dese de-a lungul zilei. Cercetătorii știu de mulți ani despre această legătură dintre digestie și căldura metabolică. În anul 1936, medicii G. Booth și J.M. Strang au demonstrat că temperatura la nivelul pielii crește în medie cu 2 grade la o oră după masă atunci când o persoană consumă un preparat din carne de vită tocată și roșii. Ceea ce este foarte mult, având în vedere căldura exterioară din zilele caniculare.
Citește continuarea pe eva.ro
 
Mai multe articole despre:
canicula racoare metode