Cum te protejezi de ger. Primul semn al hipotermiei şi cum se vindecă degerăturile
Temperaturile scăzute nu ne ocolesc nici în această iarnă, așa că nu lipsesc nici cazurile de hipotermie. Acestea sunt urgențe medicale care pot duce rapid la inconștiență sau chiar la deces dacă persoanei în cauză nu i se acordă primul ajutor.
Afecțiunea se instalează când stați mult în frig
Hipotermia este starea care se instalează atunci când o persoană stă mult timp în frig sau vânt, iar pierderile de căldură depășesc capacitatea organismului de a o sintetiza. De aceea, mai ales dacă vă petreceți mare parte a timpului în aer liber în sezonul rece, este foarte important să cunoașteți simptomele acestei afecțiuni pentru a pune imediat în aplicare tratamentul. În primul rând, este vorba de răcirea corpului și scăderea bruscă a temperaturii acestuia care, în mod normal, este de 36,4-37˚ Celsius.
Frisoanele, principalul semn
De asemenea, printre simptome se numară:
Frisoane, piele rece și palidă;
Tulburări de echilibru și de vorbire;
Parestezii (amorțeli) la nivelul mâinilor și degetelor;
Apatie sau chiar afectarea capacităților intelectuale.
Totodată, dacă pacientul prezintă și alte semne, precum somnolență, slăbiciune, halucinații, confuzie, respirații cu frecvență joasă sau rigiditate musculară, trebuie să acționați de urgență, să găsiți o cale să vă încălziți organismul, pentru că altfel riscați să vă pierdeți cunoștința. De exemplu, beți lichide calde.
Hipotermia poate apărea și în spațiile de locuit neîncălzite, în special în cazul copiilor, adulților bolnavi sau vârstnicilor care nu sunt îmbrăcați corespunzător, iar recuperarea în cazul lor se face mai greu.
Transportați persoana înghețată într-un loc încălzit
Persoana care suferă de hipotermie trebuie transportată imediat într-un loc încălzit. Atenție însă, nu este bine să încălziți bolnavul brusc, cu surse externe de căldură de genul radiatoarelor sau caloriferelor electrice, deoarece se pot produce leziuni. Pentru a-i regla temperatura corpului, cel mai bine este să i se scoată hainele ude și reci și să se acopere cu pături calde și sticle sau comprese cu apă fierbinte, pe care ar fi bine să i le puneți la gât, torace și în zona inghinală. Este foarte important să îi acoperiți și capul, aceasta fiind metoda cea mai sigură și rapidă de a crește temperatura corporală cu până la 2˚ Celsius.
Verificați dacă prezintă degerături
Dacă pacientul este conștient, este indicat să consume multe lichide calde, deoarece riscul de deshidratare este mare după reîncălzirea organismului. Nu uitați să urmăriți reacțiile bolnavului în timp ce îl îngrijiți, verificați dacă prezintă degerături sau dacă starea s-a ameliorat de când l-ați adus în mediul cald. De asemenea, verificați constant temperatura și urmăriți-i respirația. Dacă nu remarcați nicio îmbunătățire, chemați de urgență ambulanța. La spital i se vor administra fluide calde intravenos, oxigen și alte tratamente care îl vor ajuta să-și revină.
Sfaturi pentru prevenirea hipotermiei
Pentru a evita hipotermia, cel mai bine este să stați în casă pe timp de ger. În caz contrar, medicii vă sfătuiesc să vă echipați corespunzător:
Acoperiți-vă extremitățile, adică urechile, nasul, degetele de la mâini, dar și picioarele, deoarece acestea sunt locurile prin care se pierde căldura și riscați să suferiți degerături;
Pentru a suporta mai bine frigul, este necesar să aveți o alimentație bogată în grăsimi și glucide (dulciuri) și să consumați două căni de ceai pe zi. Printre plantele care îmbunătățesc circulația periferică se numără iasomia și busuiocul, dar sunt recomandate și scorțișoara, afinele, măcesele, păducelul sau mugurii de pin.
Bătrânii, copiii și bolnavii cu afecțiuni cronice, cum ar fi diabet, hipotiroidism, afețtiuni neurologice sau psihice, sunt principalele categorii care prezintă risc crescut de aparțtie a hipotermiei. În plus, cardiacii sunt mai predispuși la a suferi un infarct miocardic.