MENIU

Cum sunt obligați angajații din Japonia să slăbească - Măsură controversată - Trebuie să aibă o talie de cel mult 85-90 de cm

Japonia șochează din nou cu un set de reguli în materie de muncă. Țara permite companiilor să măsoare talia angajaților și să îi forțeze să facă exerciții fizice dacă sunt supraponderali, potrivit Realitatea PLUS. 

 

Angajații din Japonia pot fi „obligați” să facă exerciții fizice în cazu lîn care sunt supraponderali. Una dintre măsurile permise companiilor din Japonia este măsurarea taliei angajaților pentru a identifica și limita riscurile de sănătate.

Măsura se aplică angajaților cu vârste cuprinse între 40 și 74 de ani, care sunt cei mai expuși bolilor precum diabetul și obezitatea. Există, de asemenea, și câteva limite: bărbații trebuie să măsoare în talie 85 de centimetri, iar femeile 90 de centimetri. Oricine depășește aceste cifre trebuie obligatoriu să participe la cursuri de slăbire finanțate de companie, potrivit Realitatea PLUS.

Este vorba de măsurători anuale, potrivit legii Metabo, aplicată din anul 2008 în Japonia. Oricare dintre angajați care depășește limitele impuse pentru mărimea taliei trebuia să participe la cursuri de slăbire finanțate de compania de asigurări de sănătate a angajatorului. Guvernul nipon mai poate amenda legal companiile dacă nu aplică această lege, scrie medium.com. Iar obiectivul firmelor, făcut public în 2008, era reducerea numărului de salariați supraponderali cu 10% în patru ani (2012) și cu 25% până în 2015.

Japonia a început să aplice acest program anti-obezitate deși, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, japonezii sunt, alături de sud-coreeni, unii dintre locuitorii cei mai slabi ai planetei, notează curentul.info. Scopul legii Metabo este reducerea numărului tot mai mare de cazuri de diabet, boli cardiovasculare, scăderea coleste­rolului și a presiunii arteriale și, în final, micșorarea cheltuielilor din sistemul de sănătate. Fenomenul supraponderabilității a început să capete amploare în Japonia în urmă cu peste 20 de ani.

Totuși, conform unui studiu al Ministerului Sănătății din Japonia de acum 10 ani, numărul persoanelor supraponderale și obeze ar fi crescut în ultimii 15 ani, îndeosebi în rândul bărbaților tineri. În 1997, 23,3% dintre japonezii de peste 20 de ani erau supraponderali, iar în 2007 procentul a atins 20,4%. În Japonia nu se mai vorbește despre „grași”, ci despre „metabo” (de la metabolism), cuvânt care a intrat în limbajul curent, potrivit 20minutes.ch, citat de curentul.info.

În 2012, șeful unei clinici „anti-metabo„ din Tokyo declara că legea Metabol „este un eșec. Conform Ministerului Sănătății, numai 43,3% din cei 52 de milioane de japonezi vizați au făcut examenul anual și numai 12,3% au respectat până la capăt foaia de drum medicală”.

Nutriționiștii și medicii specialiști în gastrologie și diabetologie din Japonia susțineau că cei mai mulți japonezi rămân slabi, în pofida enormelor cantități de mâncare consumate, a serilor bine stropite cu bere și sake, a aparatelor de băuturi gazoase și dulci prezente la tot pasul în marile orașe.

Potrivit unui dietetician, niponii consumă mult pește și orez, alimente sărace în substanțe grase, iar ceaiul verde ajută la arderea grăsimilor, și, chiar și faptul că mănâncă câte puțin cu bețișoarele, în loc să înghită cantități mari cu lingura sau furculița, încetinește viteza de absorbție și facilitează distrugerea grăsimilor, potrivit curentul.info.