Cum se vor acorda voucherele de vacanţă şi ce valoare vor avea
Ministerul Turismului a publicat pe site-ul instituţiei un proiect de act normativ pentru aprobarea normelor pentru acordarea voucherelor de vacanță.
Bugetarii pot primi câte un voucher de vacanță, la valoarea salariului minim pe economie, se arată într-un proiect de act normativ publicat de Ministerul Turismului.
Vouchere cu valoare salariului minim pe economie
Potrivit normelor în vigoare, bugetarii din instituțiile și autoritățile publice, precum și din cadrul operatorilor economici ai statului pot primi, între 1 iulie 2017 și 30 noiembrie 2018, o indemnizație de vacanță, denumită voucher de vacanță, la valoarea unui salariu minim pe economie, adică 1.450 de lei în prezent, cu mențiuna că, de la începutul anului viitor, salariul minim ar putea ajunge la valoarea de 1.900 de le
Angajatorii stabilesc cine primeşte voucher de vacanţă
Angajatorii, după caz, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau reprezentanţii beneficiarilor, vor stabili, prin contractele colective de muncă, respectiv prin regulamente interne, reguli privind modul de acordare a primei de vacanţă, sub forma voucherelor de vacanţă, care să prevadă:
numărul beneficiarilor din unitate care pot primi vouchere de vacanţă şi nivelul sumelor care
se acordă beneficiarilor sub forma voucherelor de vacanţă, în limita sumelor prevăzute în
bugetele de venituri și cheltuieli ale angajatorilor alocate cu această destinație; categoriile de beneficiari care primesc vouchere de vacanţă; forma suportului pe care sunt emise voucherele de vacanţă, respectiv suport electronic şi/sau hârtie.
În cazul funcţionarilor publici şi personalului contractual din sectorul bugetar, în perioada 1 iulie 2017 - 30 noiembrie 2018, se acordă o singură indemnizaţie de vacanţă, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, în limita sumelor prevăzute în bugetul de stat. Începând cu data de 1 decembrie 2018, în cazul instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi locale, modalitatea de acordare a indemnizaţiilor de vacanţă se stabileşte prin hotărâre a Guvernului.
Cât este valabil un voucher de vacanţă
Potrivit proiectului, voucherul de vacanţă are perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii pe suport hârtie, respectiv de la data alimentării pentru voucherele emise pe suport electronic, fără a se
înţelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
Voucherul poate fi folosit doar de beneficiar
Beneficiarii care au primit vouchere de vacanţă nominale sunt singurele persoane îndreptăţite să utilizeze voucherele de vacanţă în perioada menţionată pe acestea, şi în exclusivitate pentru achitarea pachetului de servicii turistice contractat.
În cazul cumulului de funcţii, voucherele de vacantă vor fi acordate numai de către angajatorii unde beneficiarii în cauză îşi au funcţia de bază, potrivit legii, sau, după caz, de fiecare angajator proporțional cu timpul lucrat. Beneficiarii au dreptul să îşi aleagă unitatea afiliată pentru achiziţionarea serviciilor turistice.
Unde poţi să pleci cu voucherul de vacanţă
Beneficiarul poate utiliza voucherele de vacanţă pe baza actului de identitate numai pentru achiziţionarea de servicii turistice de la unităţile afiliate. La sfârşitul perioadei de valabilitate, la data stabilită de angajator sau la data încetării raporturilor de muncă, beneficiarul are obligaţia să restituie angajatorului voucherele de vacanţă pe suport hârtie acordate pentru anul în curs şi neutilizate ori necuvenite, potrivit
prevederilor legale.