Cum se manifestă infecția cu OMICRON la vaccinații COVID-19 - TOP simptome diferite față de nevaccinați
Varianta Omicron se manifestă diferit în cazul persoanelor vaccinate COVID-19. Simptomele comune observate odată cu varianta Delta, cum ar fi dificultăți de respirație, febră și pierderea mirosului nu mai sunt valabile în infecția cu Omicron. Mai frecvente au devenit simptomele asemănătoare răcelii, inclusiv curgerea nasului, durerea în gât și strănutul persistent, alături de durerea de cap și tusea, în special la persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19.
Principala concluzie la care s-a ajuns este că Omicron produce simptome care seamănă mult mai mult cu o răceală obișnuită, în special la persoanele care au fost vaccinate, și mai puține simptome sistemice generale, cum ar fi greață, dureri musculare, diaree și erupții cutanate. Multe din aceste simptome sunt comune pentru multe infecții virale, iar pierderea mai distinctă a mirosului sau gustului este mai puțin frecventă la Omicron.
Principalele simptome observate în cazul vaccinaților infectați cu varianta Omicron au fost identificate cu ajutorul studiului aplicaţiei ZOE COVID, create de epidemiologul și cercetătorul britanic Tom Spector, în Marea Britanie. Prin aplicație sunt colectate zilnic date despre simptomele oamenilor, starea după infectare și vaccinare.
„Cele 480 de milioane de rapoarte transmise prin intermediul aplicaţiei studiului au arătat că, pe măsură ce virusul a evoluat, la fel a fost şi cu simptomele pe care le provoacă. În 2020, a devenit rapid clar că versiunile originale şi Alpha ale coronavirusului au provocat trei simptome foarte comune – tuse, febră şi pierderea mirosului – precum şi cel puţin alte 20. Acestea au inclus oboseală, dureri de cap, dificultăți de respirație, dureri musculare și probleme gastrointestinale, precum și fenomene mai neobișnuite, cum ar fi erupții cutanate sau „limba COVID””, a declarat Tom Spector.
Simptomele par să înceapă mai devreme la infectarea cu Omicron, la aproximativ trei zile, față de cel puțin cinci zile la Delta.
TOP SIMPTOME OMICRON LA CEI VACCINAȚI anti-COVID-19
1. RINOREEA, observată la 73% dintre testații pozitiv COVID-19. Potrivit epidemiologului și cercetătorului britanic Tim Spector, curgerea nasului este unul dintre cele mai frecvente simptome observate până în prezent în cazul infectării cu Omicron. În decembrie 2021, cercetătorii din Marea Britanie au avertizat că persoanele răcite din Regatul Unit ar trebui să presupună că este COVID-19, potrivit organizației pentru vaccinare GAVI.
2. DUREREA DE CAP a fost observată în peste 67% din cazurile pozitive COVID-19.
3. OBOSEALA - 63%. Simptomul a rămas constant de când a apărut noul coronavirus și este încă una din cele mai comune manifestări ale COVID-19, dar poate ajuta la diferențierea față de răceala comună.
4. DUREREA în GÂT și 5. STRĂNUTUL, la 60% dintre confirmații COVID-19, alături de 6. TUSEA, la 40%. Tusea este deja un simptom clasic COVID-19 de la începutul pandemiei și așa va rămâne, însă îbn cazul infectării cu Omicron a fost un simptom definitoriu al COVID-19 de la început și așa rămâne, dar acum oamenii par să aibă șanse egale sau uneori chiar mai mari de a avea o durere în gât.
7. RĂGUȘEALA - 35%
8. FEBRA, FRISOANELE - 29-30%
9. AMEȚEALA - 27% și 10. CEAȚA cerebrală („ceața în creier”) - 23%
11. DUREREA MUSCULARĂ/DUREREA DE SPATE - 22%
Primele rapoarte ale Omicron din Africa de Sud au inclus durerea lombară ca simptom, iar rapoartele din alte țări includ mialgie sau dureri musculare.
12. PIERDEREA MIROSULUI SAU A GUSTULUI, mai rară - 19-23% dintre oameni au raportat aceste simptome. Acestea au fost simptome definitorii la începutul pandemiei, însă mulți oameni nu le-au experimentat. La fel, pentru unii oameni, în special în cazul celor care suferă de COVID lung, s-a transformat în parosmie, în care mirosurile plăcute, de șampon de exemplu, miros dezgustător. În cazul infectării cu varianta Omicron, pierderea gustului sau a mirosului sunt mai puțin întâlnite, doar una din cinic persoane raportează aceste simptome.
Anosmia (pierderea mirosului) a fost în top 10 în octombrie 2021, dar acum, în topul simptomelor Omicron este pe locul 17. Astfel că acest simptom-cheie lunile anterioare apare acum doar la cel mult una din cinci persoane testate pozitiv. De asemenea, mai puțin de o treime dintre oameni (29%) fac febră, mult mai puțin frecventă decât era înainte la infectarea COVID-19, potrivit revistei medicale australiene racgp.org.au.