Cum se fac înmormântările în Săptămâna Luminată
În Săptămâna Luminată, cea de după Paști, slujba de înmormântare nu este cea obișnuită și nu se oficiază parastase.
"Nu se săvârșește Slujba Înmormântării obișnuită cum este pe parcursul anului bisericesc, ci are o rânduială aparte fiind constituită de fapt din Slujba Învierii, pentru că Biserica ne îndeamnă în această perioadă să ne bucurăm și nu să jelim și să plângem, mai ales pentru noi, creștinii care știm că moartea este o trecere din viața aceasta la cea viitoare, pururi veșnică", a precizat Preasfințitul Pîrinte Visarion, Episcopul Tulcii.
Cântările slujbei de înmormântare din această perioadă exprimă biruinșa vieții asupra morții. "Piesa principală a slujbei înmormântării în Săptămâna Luminată este Canonul Pascal în care este lăudat Hristos Cel care biruitor ca un mire iese din mormânt și luminează toată lumea aducând lumii bucurie. Se rostește și rugăciunea 'Dumnezeul Duhurilor și a tot trupul și ecfonisul că tu ești Învierea, Viața...'. De asemenea, se citește Apostolul zilei, dar Evanghelia este Evanghelia I-a a Învierii", a adăugat Preasfinția Sa.
Părinții Bisericii au mai rânduit ca, în perioada dintre Sâmbăta lui Lazăr și prima Duminicaă de după Sfintele Paști să nu se oficieze slujba parastasului. Prima pomenire a celor trecuți la cele veșnice se face în Lunea din săptămâna a doua a Penticostarului, zi cunoscută și ca "Paștile Blajinilor".