MENIU

Cum să tratezi greața și durerile abdominale

Un simptom comun multor persoane, adesea tratat cu indiferenţă, poate anunţa afecţiuni grave. Este vorba despre greaţă. Nu este o boală, ci simptomul unor afecţiuni locomotorii, tulburări ale sarcinii, al medicaţiei neadecvate, al stresului emoţional, poate fi provocată de durere, de o boală a vezicii biliare, de intoxicaţia alimentară, ingestia exagerată de alcool, griparea stomacului, supraalimentarea şi anumite infecţii. 

Dar poate fi şi semnul unor afecţiuni grave precum apendicita, ulcerul, infarctul, meningita, comoţia cerebrală, bulimia sau alte boli psihice, tumoarea pe creier, diabetul şi unele forme de cancer. Cauzele diferă în funcție de vârstă. Pentru copii este normal ca vărsăturile să survină de la o infecție virală, intoxicații, alergie la lapte, rău de mișcare, supraalimentare, tuse și boli cu febră.

 

Momentul când survine greaţa sau voma indică şi cauza. Dacă apare imediat după masă este ori o intoxicație, ori gastrită, ulcer sau bulimie. Ţineţi însă cont de faptul că o intoxicaţie cu Salmonella poate fi declanşată după mai mult de 8 ore. Dacă greaţa este urmată automat de vărsături, este semnul unei boli grave precum comoţia, meningita, blocajul intenstinal, apendicita si tumorile cerebrale. Riscul cel mai mic este deshidratarea, care însă necombătută poate genera boli grave.

Riscul mare este ruperea mucoasei esofagului. De aceea, anunţaţi medicul ori de câte ori greaţa durează mai mult de câteva zile, sau în cazul în care există posibilitatea de a fi gravidă. De asemenea, adresaţi-vă medicului dacă tratamentul la domiciliu nu are efect, dacă a intervenit deshidratarea, în situaţia unui traumatism al capului sau dacă apare şi diareea. La copiii sub 6 ani nu trebuie aşteptat ca aceste stări să dureze mai mult de două ore, şi maximum o zi la cei peste această vârstă.

Se impune asistenţa medicală de urgenţă dacă vomaţi sânge, aveţi gâtul rigid, sunteţi confuz, aveţi dureri abdominale severe, respiraţie şi puls rapide şi diaree. Tratamentul uşor presupune lichide, evitarea unor alimente, iar femeilor însărcinate le este indicat să mănânce biscuiţi. Dacă este vorba de afecţiuni mai grave, cel care va decide calea este doar medicul.

Starea de greaţă poate fi prevenită având mai multe mese pe zi, mestecând lent, evitând alimente de natură animală, consumând hrana la temperatura camerei, cu odihna după masă şi neforţarea stomacului. Lichidele limpezi, îndulcite, sunt de asemenea de ajutor, dar nu cele acide. Sunt utile şi infuzia de chimen, ceaiul de armurariu, fiertura de ghimbir, infuzia de muşeţel, ceaiul de anghinare şi decoctul de anason.