MENIU

Cum să ţii corect dieta cu ZER, apa vindecătoare. O sursă nebănuită de sănătate

Cum să ţii corect dieta cu ZER, apa vindecătoare. O sursă nebănuită de sănătate

Deși folosit de secole și numit de vechii greci „apă vindecătoare“, zerul este considerat azi doar o rămășită de la prepararea brânzeturilor.

Bogat în proteine, probiotice și minerale esențiale, lichidul ce se separă din lapte după coagulare poate fi folosit cu succes atât într-o cură de slăbire, cât și în prevenirea și atenuarea unor afecțiuni serioase, fiindcă are efect antioxidant, antimicrobian și antiviral.

Zerul conține în primul rând apă, dar și lactoză (denumirea zahărului din lapte), minerale, vitamine, lactalbumină (un compus similar albuminei), urme de grăsimi și o cantitate mare de proteine cu lanțuri bogate de aminoacizi. Circa 20% din proteinele din lapte sunt cele din zer. Proteinele din zer intensifică sinteza proteinelor în organism, arată studiile. Prin urmare, zerul este sursă de energie pentru cei care fac sport intensiv, dar și pentru cei implicați în activitate intelectuală solicitantă ori care trec prin perioade îndelungate de stres.

Bucătarii îl folosesc pentru frăgezirea cărnii, aromatizarea produselor de panificație, precum și ca bază pentru sosuri. Te ajutăm cu alte câteva idei:

- Bea-l ca atare. Dacă îți place iaurtul, atunci nu vei avea o problemă cu gustul acrișor, citric al zerului.
   
- Adaugă-l în alimente pe care nu le prelucrezi termic, ca probioticele din zer să-și păstreze proprietățile.
 
- Adaugă-l în sucuri groase de legume sau fructe. Contribuie la prelungirea sațietății, datorită conținutului ridicat de proteine. Mai mult, conferă o textură fină acestor smoothie-uri.
    
- Folosește-l la prepararea supelor calde sau reci. Îndeosebi supele groase se pretează la folosirea zerului.
   
- Înlocuiește cu zer apa în care fierbi pastele pentru a spori aroma acestora, scrie femeia.ro.