MENIU

Cum să-ți educi copilul, chiar dacă este un adolescent rebel

Cum să struneşti un adolescent rebel? La această întrebare nu a găsit nimeni răspunsul, sau cel puţin nu există o reţetă universală.

Există metode care trimit la educaţia spartană, sau tehnici de conştientizare a perioadei tumultoase pe care o traversează un copil după pubertate, iar dacă prima trădează de regulă un părinte mai slab intelectual sau ocupat, a doua arată înţelepciune.

Necazul cu părinţii de astăzi este că nu au timp, deci riscul să le crească în ogradă un personaj pe care la un moment dat nu îl mai recunosc este maxim. Un străin cu care nu mai reuşesc să negocieze, care va avea accese de furie de necontrolat.

Ei bine, pentru părinţii care tind să aibă mustrări de conşiinţă există şi o veste relativ bună: agresivitatea adolescenţilor are legătură cu structura creierului. Universitatea din Melbourne a finalizat mai multe studii în acest sens.

 

Cercetătorii au înregistrat discuţiile dintre 137 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 11 și 14 între şi părinții lor, discuţii despre problemele care conduc deseori la dezacorduri - cum ar fi ora de culcare, teme pentru acasă sau utilizarea de telefoane celulare şi tablete. Cercetatorii au marcat conversațiile pe baza conținutului lor și au ţinut cont şi de expresiile faciale si ton. De asemenea, ei au folosit imagistica cerebrala pentru a masura volumul unor structuri şi formaţiuni şi au descoperit că tinerii cu o amigdala a creierului mai mare, în raport cu dimensiunea totală a acestuia, au un comportament mai agresiv în timp ce vorbesc cu părinții lor. In plus, baietii cu cortexul prefrontal stang mai mare decat partea dreapta au reacţii mai puţin emoţionale. Altfel spus, partea stângă a cortexului joacă un rol mai important în a infrâna comportamentul impulsiv.

Ei bine, este doar un început, iar cercetătorii au precizat că studiul nu a ţinut cont de factori sociali şi biologici. Şi nici de influenţa mijloacelor de informare în masă.

Chiar dacă psihiatrii australieni tind aşadar să considere comportamentul agresiv o disfuncţie, nu o eroare de educaţie, este bine să nu ne culcăm pe o ureche. A-l învăţa pe copil de mic că dialogul, argumentele, echilibrul contribuie la reuşita în viaţă nu este o pierdere de vreme. 

Mai multe articole despre:
fresh refresh